Departamentul Muncii din SUA a anunţat, joi, că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a scăzut săptămâna trecută cu 5.000, până la 267.000, cel mai coborât nivel înregistrat din 1973. Scăderea depăşeşte cu mult estimările analiştilor, care se aşteptau ca numărul cererilor pentru ajutor de şomaj să coboare până la 270.000. 

Media ultimelor patru săptămâni în ceea ce priveşte numărul de solicitări, considerată un indicator mai elocvent al tendinţei pieţei muncii, a crescut cu 1.750, până la 272.500 cereri. 

Datele referitoare la scăderea noilor cereri pentru ajutoare de şomaj vin să întărească opiniile referitoare la îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii. Rata şomajului în SUA a rămas stabilă luna trecută, însă numărul noilor locuri de muncă create de cea mai puternică economie a lumii a fost peste aşteptările analiştilor. 

Departamentul american al Muncii a informat recent că în noiembrie au fost create 211.000 de noi locuri de muncă, peste estimările analiştilor care se aşteptau la 200.000 de noi locuri de muncă. În plus, Departamentul american al Muncii a revizuit şi cifrele privind numărul locurilor de muncă înfiinţate în lunile septembrie şi octombrie, care, potrivit noilor date, au fost cu 35.000 mai multe decât s-a raportat iniţial. 

Cu toate acestea, rata şomajului a rămas nemodificată la 5%, cel mai scăzut nivel de după luna februarie 2008, înaintea crizei financiare. Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele. AGERPRES