Numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 8% în al doilea trimestru al anului curent, conform Biroului naţional de statistică britanic (ONS) , dar continuă să fie mult sub nivelul prognozat de unii pentru perioada ulterioară anulării complete a restricţiilor la frontieră, din ianuarie. Unele estimări plasau numărul românilor şi bulgarilor care urmau să ajungă în Marea Britanie la sute de mii, după abrogarea ultimelor controale tranzitorii aplicate timp de şapte ani noilor state membre ale UE, de la 1 Ianuarie, dar într-o primă etapă numărul lor a scăzut cu 3.000 în primul trimestru al anului, ajungând la 122.000.

Cifra a sporit, ajungând la 132.000 între lunile aprilie şi iunie, conform datelor ONS publicate miercuri, şi a înregistrat de asemenea un salt de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar Atul Hatwal, director la Migration Matters Trust, a spus că această creştere nu se apropie nici pe departe de amploarea previzionată de UKIP.

"Aceste cifre expun amploarea previziunilor panicarde lansate de Nigel Farage şi de UKIP în privinţa migraţiei românilor şi bulgarilor", a spus el. "Farage previziona că vor fi 5.000 de sosiri săptămânale timp de mai mulţi ani. Statisticile guvernamentale de astăzi arată că în primele şase luni, creşterea totală a numărului cetăţenilor români şi bulgari a fost doar de 7.000. Până la sfârşitul lunii iunie, conform prognozei UKIP privind migraţia românilor şi bulgarilor, aceată cifră ar fi trebuit să fie de 130.000 – supraestimare de aproape 20 de ori". El a adăugat că cifrele ONS includ oamenii care vin în Marea Britanie să muncească perioade scurte de timp, de la câteva săptămâni la câteva luni, în timp ce pentru ţinta guvernamentală oficială privind migraţia netă sunt luaţi în calcul doar cei veniţi pentru perioade ce depăşesc 12 luni. Hatwal a spus că Farage "datorează scuze acestei ţări pentru retorica alarmistă iresponsabilă de anul trecut".

Cifrele privind forţa de muncă arată că muncitorii britanici au preluat 73% din noile locuri de muncă din economia britanică, în ultimul an. Cetăţenii Regatului Unit au ocupat 601.000 din cele 820.000 de locuri de muncă create în plus, comparativ cu 219.000 atribuite unor cetăţeni străini. Cetăţenii străini reprezintă acum 2,89 milioane – adică 9,5% – din forţa de muncă britanică de 30,53 milioane de oameni.

ONS a dat publicităţii şi datele despre forţa de muncă britanică după ţara de naştere, în loc de cetăţenie. După acest criteriu, numărul românilor şi bulgarilor a crescut cu 13.000 în al doilea trimestru al anului comparativ cu precedentele trei luni şi cu 12.000 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.RADOR