Vaccinu anti-covid a ajuns în România, însă chiar dacă vaccinarea va începe mâine, se pare că nu vom scăpa prea curând de pandemie.

Ugur Sahin și soția sa, Ozlem Tureci, sunt oamenii care au proiectat primul vaccin coronavirus din lume. Compania lui Sahin BioNTech a colaborat cu Pfizer pentru a produce vaccinul care a fost deja aprobat în multe țări, însă se pare că rezultatele vaccinării nu vor fi cele la care se gândeau românii.

Ugur Sahin, inventatorul vaccinului covid susține că nu vom scăpa de pandemie în următorii ani, iar toată lumea trebuie să se aștepte în continuare la mai multe focare.

„Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani”, a spus el, adăugând că „Trebuie să ne obișnuim cu faptul că vor mai exista multe focare”.

De asemenea, întrebat de jurnalişti despre când se așteaptă ca lumea să poată reveni din nou la normal, Sahin a răspuns evaziv.

„Avem nevoie de o nouă definiție a ”normalului ”, a spus inventatorul vaccinului anti-covid.

Vaccinurile nu vor avea niciun impact

Totodată, acesta a mai menționat că în acestă iarnă, toate vaccinurile for făcute ”nu vor avea impact” asupra numărului de infectări.

„Iarna aceasta, vaccinurile nu vor avea impact asupra numărului de infecții, dar e nevoie de ele pentru ca iarna viitoare să putem intra în noul normal”, a mai adăugat el.

În același timp, Sahin a subliniat încă odată importanţa precauției cu privire la faptul că ar fi suficient ca 60-70% din populația lumii să se vaccineze pentru a preveni apariția altor focare.

„Dacă virusul devine mai ușor de transmis s-ar putea să avem nevoie de un procent mai mare de vaccinare pentru ca viața să revină la normal.”

„Vaccinul conține mai mult de 1.270 de aminoacizi și doar nouă dintre aceștia sunt modificați (în virusul mutant)”, spune Sahin.

„Asta înseamnă că 99% din proteine ​​sunt în continuare aceleași”, a mai precizat el.