Unul dintre membrii consiliului guvernator al Băncii Central Europene (BCE), Ewald Nowotny, consideră că nu sunt motive de îngrijorare privind depreciera euro în faţa dolarului, transmite Reuters.

„Cu siguranţă nu este niciun motiv de îngrijorare. Cursul de schimb euro/dolar a prezentat mereu o volatilitate ridicată încă de la introducerea monedei unice europene. Pentru economie este chiar benefică scăderea cursului de la nivelurile anterioare supraevaluate”, a afirmat Nowotny pentru publicaţia Oesterreich.

Oficialul BCE, totodată guvernatorul băncii centrale austriece, a afirmat că stabilitatea financiară a Austriei s-a îmbunătăţit de când criza din Europa emergentă s-a atenuat.

Băncile austriece au o expunere ridicată în statele din Europa Centrală şi Est.

Euro s-a depreciat în această săptămână la cel mai redus nivel în faţa dolarului din ultimele zece luni, din cauza temerilor investitorilor legate de criza datoriilor din Grecia şi după ce agenţia de evaluare financiară Fitch a înrăutăţit ratingul creditelor Portugaliei. Decizia Fitch a amplificat îngrijorările legate de capacitatea unora dintre statele europene de a-şi onora obligaţiile financiare.

SURSA: Mediafax