Liderul USR, Dan Barna, alături de doi senatori USR, a depus un proiect de lege care prevede stimulente pentru românii care se întorc să muncească în ţară. Mai precis, programul care ar trebui să fie valabil în perioada 2020-2030 stabileşte că românii care se întorc în ţară vor fi scutiţi, în anumite condiţii, de plata impozitului pe venit, potrivit Digi24.

„Prin derogare de la prevederile art 58 lit a Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li se eliberează certificat de fost rezident sunt scutiți de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României. Obținerea veniturilor din salarii pe teritoriul României se dovedește prin contractul de muncă. În perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li s-a eliberat certificat de fost rezident, cota contribuției de asigurări sociale prevăzute la art 138 lit a din Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal, se reduce cu 50%. Scutirea se aplică pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat, perioadă minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni”, se arată în proiectul depus la Senat.

Dan Barna spune că peste 4 milioane de români au plecat din ţară în ultimii 30 de ani şi trebuie neapărat luate măsuri pentru reintegrarea lor acasă.

„În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste patru milioane de români au plecat din țară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din țară. Migrația este un fenomen îngrijorător care trebuie stopat și, concomitent, găsite soluții pentru a-i aduce acasă pe cei plecați. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simți că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă. Obiectivul meu ca Președinte este să fac din România o țară din care tinerii să nu mai plece, iar românii din diaspora să se întoarcă acasă. Acest proiect de lege este un prim pas în împlinirea obiectivului”, precizează preşedintele USR.

„Reîntregirea familiilor, aducerea în țară a forței de muncă, a expertizei și experienței acumulate de lucrătorii români în alte țări și creștere economică pentru România sunt doar câteva din efectele benefice pe care le urmărim”, spune şi senatorul USR George Marussi, coautor al inițiativei legislative.

Potrivit comunicatului USR, Dan Barna va prezenta proiectul în aceste zile la întâlnirile pe care le va avea cu comunitățile de români din SUA.