Care este cel mai bun tip de ulei de gătit. Asociația Americană a Inimii vine cu răspunsul așteptat

De când nutriția sănătoasă a devenit o preocupare importantă, tipurile de ulei pentru gătit au început sa fie împărțite în două: uleiuri bune și uleiuri rele.

Primele nu doar că predispun mai puțin la îngrășare, ci aduc și o serie de beneficii sănătății și un aport bogat de acizi grași esențiali, antioxidanți sau proteine, scrie Wellandgood.

Uleiurile de măsline sau de floarea soarelui, recomandate pentru o masă sănătoasă

Săptămâna aceasta, Asociația Americană a Inimii (AHA) a răspuns la această întrebare, detaliind cele zece caracteristici-cheie ale unei abordări sănătoase pentru inimă. AHA spune că este bine să consumăm „uleiuri vegetale lichide non-tropicale, cum ar fi uleiurile de măsline sau de floarea soarelui”, dacă vrem să pregătim o masă sănătoasă pentru inimă.

„Deși ai crede că orice are de-a face cu tropicele este un lucru bun, în acest caz, uleiurile tropicale precum uleiul de cocos sau de palmier, nu sunt cea mai bună alegere”, spune medicul nutriționist Lisa Moskovitz, autoarea cărții ”The Core 3 Healthy Eating Plan”.

Aceste grăsimi saturate pot crește cantitatea de colesterol LDL din sânge

„Asta se datorează faptului că aceste uleiuri utilizate pe scară largă sunt mai bogate în grăsimi saturate pro-inflamatorii”. Aceste grăsimi saturate pot crește cantitatea de colesterol LDL din sânge, ceea ce poate crește și riscul de accident vascular cerebral și de boli de inimă.

Asta nu înseamnă că alte tipuri de ulei, cum ar fi cel de cocos sau canola, nu trebuie folosite într-o dietă sănătoasă. Înseamnă doar că uleiul de măsline și cel de floarea-soarelui vor oferi mai multe beneficii pentru sănătatea inimii.

Beneficiile gătitului cu ulei de măsline

Uleiul de măsline își menține reputația de ulei sănătos pentru inimă datorită concentrației mari de acizi grași mononesaturați, un tip de grăsime care poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. Un studiu din 2014, pe 63.867 de femei și 35.512 bărbați, a constatat că cei care consumau o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut un risc cu 15% mai mic de a avea boli cardiovasculare. În plus, aceștia au avut și un risc cu 21% mai mic de a avea o boală coronariană.

Dar beneficiile uleiului de măsline depășesc inima. „Pe lângă faptul că este sănătos pentru inimă, uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți care luptă împotriva inflamației cauzate de factorii de stres, de obiceiurile alimentare și de expunerea la mediu”, spune Moskovitz.

Beneficiile gătitului cu ulei de floarea soarelui

„Uleiul de floarea soarelui oferă o sursă excelentă de vitamina E, care acționează ca un antioxidant ce poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer și poate lupta împotriva inflamației”, spune Moskovitz. Deoarece uleiul de floarea soarelui este bogat în acizi grași Omega-6, Moskovitz recomandă echilibrarea grăsimilor prin consumul de alimente bogate în Omega-3, care au anti-efecte inflamatorii.