Descoperirile asociază în special cancerul esofagian și cancerul gâtului cu consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool este adesea asociat cu o alimentație necorespunzătoare, fumatul și lipsa exercițiilor fizice, factori care, de asemenea, pot crește riscul de cancer.

De aceea, unii cercetători au sugerat că acești factori sunt cei care explică în mare parte orice corelație între consumul de alcool și această maladie necruțătoare, potrivit NewAtlas.

Dar noul studiu a avut o abordare complet inedită în investigarea legăturii alcool-cancer, concentrându-se pe variantele genelor care ar fi asociate cu niveluri mai scăzute de consum de alcool.

Două variante genetice comune sunt cunoscute ca afectând modul în care unele persoane tolerează sau nu alcoolul. Acestea scad capacitatea unei persoane de a descompune acetaldehida, o moleculă toxică produsă când organismul metabolizează alcoolul.

Datele genetice de la 150.000 de subiecți, timp de peste un deceniu

Studiul a analizat datele genetice de la 150.000 de subiecți chinezi, timp de peste un deceniu. În general, acei subiecți cu una sau două copii ale fiecărei variante genetice s-au dovedit a avea un risc de cancer cu 31% mai mic. Cancerele cunoscute anterior ca fiind legate de alcool, cum ar fi cele al gâtului, esofagului, colonului, rectului și ficatului, au fost detectate în procent mai mare la cei care au consumat mai mult alcool.

Alcoolul cauzează în mod direct mai multe tipuri de cancer

„Aceste constatări indică faptul că alcoolul cauzează în mod direct mai multe tipuri de cancer și că aceste riscuri pot crește și mai mult la persoanele cu tolerabilitate moștenită scăzută la alcool, adică cei care nu pot metaboliza corect alcoolul”, a explicat cercetătorul principal al proiectului, Pek Kei.

Un studiu din 2018 al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge a demonstrat în mod direct modul în care nivelurile crescute de acetaldehidă pot deteriora ADN-ul. Aceste descoperiri au oferit un mecanism plauzibil pentru a arăta modul în care consumul de alcool poate duce la cancer, în special la cei cu incapacitatea de a elimina eficient acetaldehida.

Aproape un milion de noi cazuri de cancer ar putea fi atribuite alcoolului

Darren Griffin, genetician la Universitatea din Kent, spune că această legătură între alcool și cancer este doar unul dintre multele moduri în care alcoolul poate dăuna sănătății.

Un studiu din 2021 al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului a estimat că aproximativ 740.000 de cazuri noi de cancer din 2020 ar putea fi atribuite direct consumului de alcool, adică aproximativ 4% din toate cazurile de cancer din întreaga lume.