Fie că vă pregătiți pentru un test de urină pentru un nou loc de muncă, că vă monitorizați sănătatea sau sunteți curios în legătură cu modul în care alcoolul vă afectează corpul, cu siguranță v-ați întrebat cât timp rămâne alcoolul în urină.
Înțelegerea acestui lucru vă poate ajuta să luați decizii informate cu privire la băutură, să înțelegeți ce se întâmplă în corp când beți alcool și să abordați responsabil consumul de alcool.
Hannah Snyder, medic psihiatru la Clinica Cleveland, explică mai jos tot ce trebuie să știți, scrie thehealthy.
Cum este procesat alcoolul de organism
„Alcoolul este absorbit rapid în sânge prin stomac și intestine, apoi este descompus în ficat”, explică dr. Snyder.
Odată ce ajunge la ficat, enzimele dehidrogenaza încep să-l metabolizeze. Acest proces transformă alcoolul în acetaldehidă, un produs secundar toxic care este descompus în continuare în acetat. Acetatul este în cele din urmă eliminat din organism sub formă de apă și dioxid de carbon prin respirație, urină și transpirație.
Deși ficatul face mare parte a muncii, alcoolul poate afecta și alte organe. De exemplu, are un impact asupra creierului, prin încetinirea comunicării dintre celulele nervoase, ceea ce duce la tulburări de coordonare și de judecată. În stomac, alcoolul poate irita mucoasa, provocând inflamații sau ulcer.
În medie, organismul poate metaboliza aproximativ o băutură standard pe oră. Aceasta înseamnă un pahar de vin, o bere sau o doză de băuturi spirtoase. Consumul excesiv de alcool, mai mult decât poate procesa ficatul în acest ritm face ca acesta să se acumuleze în sânge, crescând riscul de intoxicație.
Factori care influențează intoxicația cu alcool
Conținutul stomacului: „Un stomac gol stabilește cât de bine este absorbit alcoolul în stomac”, spune dr. Snyder.
Greutatea corporală și compoziția: greutatea corporală mai mare și procentul mai mic de grăsime corporală reduc viteza de intoxicație.
Sexul biologic: „La aceleași greutăți corporale, femeile se intoxică mai ușor decât bărbații atunci când consumă aceeași cantitate de alcool”, adaugă dr. Snyder.
Vârsta: adulții mai în vârstă procesează alcoolul mai lent, iar persoanele mai tinere pot avea o toleranță mai mică.
Toleranță la alcool: băutorii obișnuiți pot avea nevoie de mai mult alcool pentru a simți efectele, iar băutorii ocazionali le pot simți mai intens.
Rata și tipul de consum: Consumul de băuturi cu o concentrație mare de alcool duce la o intoxicație mai rapidă.
Genetica: Genele influențează metabolismul si sensibilitatea alcoolului.
Starea mentală: stresul, oboseala sau suferința emoțională pot intensifica efectele alcoolului.
Medicamente și afecțiuni de sănătate: Anumite medicamente și afecțiuni cronice de sănătate care afectează ficatul și rinichii, pot modifica modul în care este metabolizat alcoolul.
Cât timp rămâne alcoolul în organism
Potrivit Clinicii Cleveland, alcoolul atinge nivelurile maxime în fluxul sanguin la aproximativ 60 până la 90 de minute după ce începeți să beți. De acolo, corpul începe să-l descompună.
Procesul de descompunere urmează conceptul de „timp de înjumătățire”, adică timpul necesar organismului pentru a elimina jumătate din substanță. Pentru alcool, timpul de înjumătățire este de aproximativ de patru până la cinci ore. Cu toate acestea, eliminarea completă a alcoolului din organism necesită aproximativ cinci timpi de înjumătățire. Înseamnă e nevoie de aproximativ 25 de ore pentru ca organismul să elimine complet alcoolul.
Această cronologie poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârsta, greutatea, sexul, metabolismul, funcția hepatică și cantitatea de alcool consumată.
Cum funcționează testele de urină
Testele de urină detectează alcoolul identificând fie alcoolul în sine, fie produșii acestuia din organism. Iată cele mai comune tipuri de teste:
Teste cu etanol: Aceste teste măsoară alcoolul real (etanol) prezent în urină. Alcoolul este de obicei detectabil prin această metodă până la 12 ore după consum.
Teste EtG: Glucuronida de etil (EtG) este un metabolit produs atunci când alcoolul este procesat de organism. Testele EtG pot detecta alcoolul timp de până la 80 de ore după consum.
Teste EtS: sulfatul de etil (EtS) este un alt produs secundar al metabolismului alcoolului. Aceste teste sunt folosite împreună cu testele EtG pentru a îmbunătăți acuratețea și a oferi o evaluare mai cuprinzătoare.