Carnea roșie a fost considerată mai sănătoasă în studiile care au fost finanțate de industria cărnii roșii.
Nu este surprinzător pentru nimeni familiarizat cu cercetarea în nutriție, care se află adesea in conflict de interese din cauza lipsei de finanțare federală. Dar este un alt exemplu al modului în care studiile legate de industrie ar putea modela modul în care oamenii înțeleg și nu înțeleg consecințele asupra sănătății a ceea ce mănâncă, scrie New York Times.
Cercetările anterioare, finanțate de industria zahărului, au minimalizat relația dintre zahăr și afecțiuni de sănătate precum obezitatea și bolile de inimă. Studiile finanțate de industria alcoolului au sugerat că un consum moderat de alcool ar putea face parte dintr-o dietă sănătoasă.
Potențialul nociv al consumului de carne roșie
De-a lungul anilor, experții au recunoscut potențialul nociv al consumului de cantități mari de carne, dar nu s-au pus de acord cu privire la o anumită cantitate, la frecvența și la amploarea acestor riscuri.
În iulie 2023, o revizuire amplă a fost publicată în Jurnalul Societății Europene de Cardiologie (ESC), aducând o nouă lumină asupra impactului pe termen lung al cărnii roșii asupra sănătății. Revizuirea a analizat studii anterioare, dezvăluind că acest tip de carne poate crește riscul unor boli de inimă și al diabetului.
Aceste descoperiri se aliniază cu alte studii care leagă acest aliment de anumite tipuri de cancer. Și totuși, cum puteți continua să savurați carnea roșie, minimalizând în același timp riscurile pentru sănătate? Iată tot ce trebuie să știți, dacă nu vreți să excludeți carnea roșie din alimentație.
Se știe deja că un consum de grăsimi saturate, care se găsesc în carnea roșie, a fost asociat cu boli cardiovasculare.
Iată ce spun experții în noul studiu:
Controlați consumul de carne roșie
Limitarea consumului săptămânal de carne roșie, slabă, la cel mult 450 de grame, este recomandabilă pentru a reduce riscul de cancer. Recomandarea poate fi și mai strictă – până la 350 de grame de carne gătită, neprocesată, pe săptămână, pentru a reduce riscul de boli de inimă.
Organizația Mondială a Sănătății pledează și ea pentru limitarea consumului de carne pentru a proteja mediul și a reduce poluarea. Pentru a respecta recomandările OMS, ar trebui să consumați mai puțin de 98 de grame de carne roșie pe săptămână.
Risc crescut de boli de inimă
Acest tip de carne poate crește riscul de boli de inimă. Kolesa explică că acest lucru se datorează faptului că un conținut mare de grăsimi din carnea roșie este asociat cu creșterea colesterolului și a tensiunii arteriale.
Acest lucru pune un stres suplimentar asupra sistemului cardiovascular și, în timp, poate duce la boli de inimă.
Poate crește riscul de cancer
Cancerul colorectal este a doua cauză principală de deces prin cancer. Compuși precum nitriții și produsele secundare de gătit, cum ar fi HCA și HAP, care se găsesc în carnea roșie, sunt asociați cu un risc crescut de cancer colorectal.
Deși nu este recomandat să mănânci carne roșie mai mult de două ori pe săptămână, este bine să o mănânci cu moderație, pentru că este bogată în proteine și fier. Dacă doriți să reduceți cantitatea de carne roșie, ea recomandă să o înlocuiți cu pește gras (cum ar fi somon, macrou, sardine, hamsii și hering).