Britanicii riscă să nu mai aibă alcool de sărbători! Criză acută de șoferi de camion

Presa internațională notează că este posibil ca britanicii să aibă parte de o raționalizare a vânzărilor de alcool, după ce achizițiile de panică au creat cozi la benzinăriile din țară. Acest lucru s-a produs tot din cauza lipsei de șoferi care să conducă camioanele cisternă.

Marea Britanie este într-o criză fără precedent din cauza șoferilor care au părăsit industria, a Brexitului și a pandemiei, motiv pentru care țara are nevoie urgent de 100.000 de șoferi de camion.

Ministrul britanic al Transporturilor a primit o scrisoare în acest sens

Grant Shapps, ministrul britanic al Transporturilor, a primit o scrisoare din partea Asociației comercianților de vin și băuturi spirtoase din Marea Britanie în care i se cere să ia măsuri urgente pentru a rezolva această problemă. Mai multe companii cunoscute, precum Moet Hennessy UK, Laurent-Perrier UK, Pernod Ricard UK, C&C Group şi Matthew Clark, au fost semnatarii acestei scrisori.

“Există îngrijorări serioase în rândul membrilor noştri potrivit cărora, dacă nu se vor lua măsuri de urgenţă, vom aluneca şi mai mult în haos. Vedem deja mari întârzieri în timpul de livrare a vinurilor şi băuturilor spirtoase, ceea ce majorează costurile şi limitează gama de produse disponibile pentru consumatorii britanici”, apreciază directorul WSTA, Miles Beale.

De asemenea, WSTA a mai spus că aceste companii se confruntă cu perioade de așteptare de cinci ori mai mari la importul produselor, comparativ cu situația din 2020. Asociația a mai spus că firmele care anterior puteau acoperi comenzile în două-trei zile, acum au nevoie de 15 pentru a procesa unele livrări. În plus, costurile pentru transportul de marfă au crescut şi ele cu 7%, după ce firmele de livrări au fost nevoite să majoreze salariile şoferilor.

Guvernul de la Londra a decis acordarea vizelor temporare pentru 5.000 de șoferi, valabile pentru o perioadă de 3 luni, din octombrie până în decembrie. Cu toate acestea, asociația spune că măsura este una de scurt timp și că nu va ajuta la criza acută de șoferi.

Asociaţia cere Ministerului britanic al Transporturilor să extindă programul de vize pentru şoferii de camion, care ar urma să ia sfârşit la 28 februarie, şi să faciliteze aducerea mărfurilor din porturi.