Adevărul despre lapte. Un pahar de lapte consumat zilnic ar putea reduce semnificativ riscul de cancer intestinal, sugerează o nouă cercetare. Un studiu comun realizat de Universitatea Oxford și Cancer Research UK a constatat că adăugarea unui singur pahar de lapte în dieta zilnică ar putea reduce riscul de cancer intestinal cu un procent uriaș de 17%, informează rsvplive.ie.
Cancerul intestinal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Irlanda, numărul cazurilor fiind în creștere alarmantă, mai ales în rândul tinerilor. Potrivit Cancer Research UK, un stil de viață mai sănătos ar putea preveni până la 54% din totalul cancerelor intestinale.
Adevărul despre lapte
Factori precum fumatul, lipsa exercițiilor fizice, consumul de alcool, consumul de carne procesată și o dietă nesănătoasă joacă un rol semnificativ în dezvoltarea acestei boli.
Justin Stebbing, profesor de științe biomedicale la Universitatea Anglia Ruskin, a comentat:
„Ca oncolog, le explic pacienților modul în care dieta și stilul de viață pot influența sănătatea, inclusiv riscul de a dezvolta cancer. Această cercetare – unul dintre cele mai ample studii despre dietă și boli de până acum – a adus o nouă lumină asupra modului în care schimbările ușoare și ieftine ale dietei pot ajuta toată lumea să își reducă riscul de cancer”.
La ce ajută un pahar de lapte pe zi
El a adăugat:
„De exemplu, pe lângă consumul unui pahar suplimentar de lapte pe zi, reducerea consumului de alcool și carne roșie și procesată ar putea ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului. Studiul a constatat că un consum suplimentar de 20 g de alcool pe zi, echivalentul unui pahar mare de vin, a crescut riscul de cancer intestinal cu 15%. Consumul a peste 30 g de carne roșie și procesată zilnic a fost legat de o creștere cu 8% a riscului de cancer intestinal”.
Un pahar de lapte pe zi poate reduce riscul de cancer intestinal cu 17%
Un studiu recent a dezvăluit că un consum suplimentar de 244 g de lapte zilnic – adică un pahar consistent – ar putea reduce riscul de cancer intestinal cu 17%, indiferent dacă este integral, semidegresat sau degresat.
Profesorul Stebbing a declarat:
„Cercetătorii au descoperit că efectul protector al laptelui a fost independent de alți factori alimentari și de obiceiurile de stil de viață. Acest lucru sugerează că beneficiile laptelui în reducerea riscului de cancer intestinal nu se datorează faptului că laptele înlocuiește alegerile alimentare nesănătoase sau este consumat ca parte a unui stil de viață mai sănătos în general.”
De ce laptele ar putea reduce riscul de cancer
Echipa care a realizat cercetarea consideră că există mai multe motive pentru care laptele ar putea reduce riscul de cancer, inclusiv conținutul său ridicat de calciu, asociat cu o probabilitate redusă de cancer intestinal.
Se consideră că calciul este un erou în lupta împotriva cancerului prin legarea cu substanțele nocive din intestin și moartea celulelor anormale.
Profesorul Stebbing a detaliat:
„Multe produse lactate sunt fortificate cu vitamina D, despre care s-a demonstrat că are proprietăți anticancerigene și poate ajuta la reglarea creșterii și diviziunii celulare. De asemenea, lactoza din lapte poate promova creșterea bacteriilor intestinale benefice, care produc butirat, un acid gras cu lanț scurt cu efecte antiinflamatorii și anticancerigene. Laptele conține acid linoleic conjugat, un acid gras care se găsește în carne și produse lactate, care, conform unui studiu din 2021, ar putea avea și proprietăți anticancerigene.
Pe măsură ce continuăm să descoperim relațiile complexe dintre dietă și boli, studii ca acesta oferă informații valoroase, care pot fundamenta atât alegerile individuale în materie de sănătate. Posibilitatea ca o simplă schimbare a dietei să aibă un impact atât de mare asupra riscului de cancer subliniază importanța cercetării continue în acest domeniu și evidențiază puterea nutriției în modelarea sănătății.”