Adevărul despre ghimbir. Ghimbirul este un ingredient versatil; este aliment, condiment, potențator de aromă și un ingredient medicinal.

Ghimbirul este apreciat pentru că adaugă o un gust înțepător și o aromă plăcută atât preparatelor sărate, cât și celor dulci.

Planta a fost folosită în medicina tradițională, de peste 3.000 de ani, pentru a trata durerile de cap, greața, diareea

Potrivit Eatingwell, planta a fost folosită în medicina tradițională, de peste 3.000 de ani, pentru a trata durerile de cap, greața, vărsăturile, crampele menstruale, diareea, răcelile și multe altele.

De asemenea, are proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii, iar cercetările mai recente sugerează că poate ajuta la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale și la reglarea zahărului din sânge, pentru a proteja inima.

Având în vedere puterea potențială a ghimbirului, este important să ne amintim că, deși este un remediu pe bază de plante, poate interacționa cu unele medicamente.

Iată ce trebuie să știți, conform recomandărilor făcute de câțiva specialiști.

Ghimbirul poate avea potențiale beneficii pentru sănătate. Însă, dacă luați unul dintre următoarele medicamente, consultați medicul înainte de a crește aportul de ghimbir sau de a lua un supliment.

1. Diluanți ai sângelui

Compușii antioxidanți din ghimbir (gingerol, shogaol, zingiberen și bisabolen) îi conferă renumele de condiment. Pot avea și proprietăți de subțiere a sângelui.

Acești compuși pot interfera cu o substanță numită tromboxan, spune medicul Havy Ngo-Hamilton, de la Centrul Medical al Universității din Minnesota.

„Tromboxanul este produs de celulele sanguine minuscule, numite trombocite. În cazul sângerării, tromboxanul face ca trombocitele să se aglomereze, formând cheaguri de sânge la locul leziunii”, explică ea.

Această substanță reduce fluxul sanguin la o leziune prin contracția vaselor de sânge. Cu toate acestea, riscul de sângerare crește, deoarece ghimbirul poate interfera cu tromboxanul, perturbând procesul natural de coagulare a sângelui.

Cu alte cuvinte, suplimentele cu ghimbir și ghimbirul pot avea proprietăți de subțiere a sângelui și pot crește riscul de sângerare atunci când sunt luate împreună cu diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina (Coumadin), aspirina, clopidogrel (Plavix) și rivaroxaban (Xarelto).

2. Medicamente pentru diabet

Se spune că ghimbirul scade nivelul zahărului din sânge și îmbunătățește sensibilitatea la insulină și nivelul A1C la persoanele cu diabet de tip 2.

Dar dacă luați deja medicamente care scad zahărul din sânge, cum ar fi insulina, adăugarea ghimbirului în dietă poate reduce și mai mult nivelul insulinei.

Compușii prezenți în ghimbir pot interfera cu enzimele responsabile de descompunerea carbohidraților, ceea ce poate exacerba impactul medicamentelor pentru diabet, spune Ngo-Hamilton. Consumat în exces, ghimbirul poate contribui la hipoglicemie sau scăderea zahărului din sânge.

3. Medicamente anti-aritmie

Ngo-Hamilton spune că, dacă aveți aritmie, ghimbirul poate interacționa și cu medicamente antiaritmice, cum ar fi amiodarona (Pacerone, Cordarone).

Celulele inimii au canale de calciu care susțin capacitatea inimii de a se contracta. Compușii prezenți în ghimbir pot bloca intrarea calciului în celulele cardiace, scăzând tensiunea arterială.

4. Medicamente pentru tensiunea arterială

Ghimbirul poate spori eficacitatea medicamentelor pentru tensiunea arterială. Poate interfera cu angiotensina, un hormon care reglează tensiunea arterială și nivelul lichidelor din organism.

Pe termen lung, acest lucru poate relaxa vasele de sânge, ducând la scăderea tensiunii arteriale.

Efectele ghimbirului asupra absorbției medicamentelor

Pe lângă interacțiunea cu medicamentele de mai sus, ghimbirul poate amplifica efectele medicamentelor atunci când sunt luate împreună.

Așadar, dacă mâncați ghimbir sau luați suplimente de ghimbir când luați anumite medicamente și aveți reacții adverse – transpirație, tremurături, nervozitate, anxietate și amețeli, solicitați imediat ajutor medical.

Cât de mult ghimbir ar trebui consumat zilnic

Consumul de alimente care conțin cantități mici de ghimbir este, în general, sigur și puțin probabil să provoace interacțiuni medicamentoase semnificative, potrivit medicului generalist Michele Routhenstein.

Cu excepția cazului în care aveți o afecțiune de bază, consumul a până la 4 grame de ghimbir pe zi este considerat sigur.

„Această cantitate este echivalentă cu 2 lingurițe de ghimbir pudră sau 4 lingurițe de ghimbir crud ras”, spune Routhenstein.

Cu toate acestea, consumul unor cantități mari de rădăcină de ghimbir poate irita sistemul gastro-intestinal. El poate provoca greață, crampe, balonare, diaree, arsuri la stomac și iritație a gurii sau gâtului, spune Ngo-Hamilton.

Cel mai bine este să consumați ghimbir natural cu moderație. Cum ar fi asocierea acestuia cu sushi sau folosirea pudrei de ghimbir în unele rețete.