De ce nu mai putem cumpăra antibiotice la fel de ușor?

Întrebat de ce românii nu mai pot cumpăra antibiotice la fel de ușor din farmacii, Alexandru Rafila a răspuns:

”Există o corelaţie directă între consumul de antibiotice şi bacteriile multirezistente. Ţările din nordul Europei, care consumă foarte puţine antibiotice (..) au foarte puţine infecţii cu bacterii multirezistente în timp ce sudul, România, Grecia, Cipru, chiar şi Italia, au consumuri mari de antibiotice şi implicit şi o rezistenţă mare, bacterii multi-rezistente”.

El a precizat că această practică este prezentă în foarte multe țări din UE, în majoritatea.

Cu privire la lipsa de medicamente și creșterea prețurilor unora dintre ele, ministrul a subliniat că această problemă este întâlnită în toate țările.

”Eu cred că suntem într-o situaţie mult mai bună decât multe alte ţări europene. (..) Noi am trecut cu bine, aş spune, cel puţin anul trecut, când au fost discuţii despre antitermice sau antiinflamatorii sau unele antibiotice simple, gen amoxicilină.

Toate ţările se confruntă cu acest lucru, pentru că România este parte a UE, care la rândul ei este dependentă, aproape în totalitate, de importurile de materie primă din China şi India, care se aduc cu mai mare dificultate”, a declarat el la Digi24.

medicamente, pastile
Medicamente / SURSA FOTO: Dreamstime

De ce au crescut prețurile unor medicamente?

Alexandru Rafila a subliniat că și costurile au crescut, inclusiv cele legate de transport, ca urmare a creșterii prețului la combustibili. Iar aceste aspecte se reflectă și în industria farmaceutică, a spus acesta.

”Sunt foarte multe produse care practic nu mai sunt rentabile pentru companiile producătoare şi trebuie găsit un echilibru între nevoia de a avea aceste produse pe piaţă şi preţul acestor produse”, a afirmat el.

Ministrul Sănătății a declarat că ”noi am majorat preţul la medicamente, anul trecut, cu un procent cuprins între 7% şi 14%, pentru medicamentele foarte ieftine”. Oficialul a adăugat că nu făceau acest lucru, și mai multe medicamente ar fi dispărut de pe piață.

Rafila a precizat că acum, UE își propune să dezvolte noi capacități de producție, inclusiv prin acordarea de ajutoare companiilor farmaceutice europene, astfel încât dependența față de Asia să scadă, iar Europa să devină cât mai autonomă în producția acestor medicamente.

Oficialul a afirmat că în România există 21 de fabrici de medicamente. Dintre acestea, doar una este deținută în majoritate de către stat. Mai exact, este vorba despre Antibiotice Iași.

”Toate au această problemă a aprovizionării, pe de o parte şi vreau să vă spun că politica pe care am făcut-o noi în domeniul medicamentului a fost apreciată la nivelul european”, a spus el.

Medicamentele care riscă să dispară de pe piață

Recent, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a făcut un apel urgent către autorități pentru implementarea unor măsuri urgente menite să asigure accesul la medicamente generice și biosimilare pentru un număr mai mare de pacienți.

Este important de menționat că 8 din 10 pacienți din România sunt tratați cu ajutorul medicamentelor generice.

În cadrul unei conferințe recente, APMGR a subliniat că medicamentele generice și biosimilare sunt esențiale pentru pacienți, oferind atât eficacitate ridicată, cât și prețuri accesibile. Mai multe puteți citi aici.