Ce mirodenii ar trebui să adăugăm în cafea pentru un creier sănătos

Dr. Brandon Crawford, neurolog specializat în sănătatea creierului, subliniază potențialele beneficii ale unor mirodenii adăugate în rutina zilnică a cafelei.

Scorțișoara, turmericul, ghimbirul, nucșoara și piperul negru sunt mirodenii pe care el recomandă, explicând cum acționează asupra creierului, potrivit SheFinds.

1. Scorțișoara

Potrivit Dr. Crawford, scorțișoara este mai mult decât un adaos aromat în cafea.

Este mai ales o sursă puternică de antioxidanți benefici pentru protejarea structurilor neuronale de stresul oxidativ.

„Scorțișoara poate regla nivelul zahărului din sânge, lucru crucial pentru menținerea funcției cognitive și prevenirea bolilor neurodegenerative”, spune el.

În plus, adăugarea ei în cafea poate fi o modalitate eficientă de a stimula pierderea în greutate.

2. Turmericul

Dr. Crawford subliniază puterea turmericului datorită compusului său activ, curcumina.

Renumită pentru proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, curcumina din turmeric poate ajuta la reducerea inflamației și a daunelor oxidative la nivelul creierului – factori legați de afecțiuni precum boala Alzheimer.

„Curcumina crește nivelul hormonului cerebral BDNF, care ajută la apariția de noi neuroni și luptă împotriva unor procese degenerative din creier”, explică dr. Crawford.

Va adăuga o aromă specială cafelei!

cafea cu mirodenii 2
Pregăteşte-ţi o cafea cu adevărat diferită! / SURSA FOTO: Dreamstime

3. Ghimbirul

Când vine vorba de condimente antiinflamatoare, nu poți da greș cu ghimbirul.

„Cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii puternice, ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ”, spune dr. Crawford.

„De asemenea, ajută la echilibrul neurotransmițătorilor, esențial pentru concentrare și agilitate cognitivă”.

4. Nucșoara

Și acest condiment are o serie de beneficii pentru sănătate. Dr. Crawford a subliniat proprietățile neuroprotectoare ale nucșoarei, care pot îmbunătăți memoria și pot preveni degenerarea căilor neuronale.

„Nucșoara are și efecte de stimulare a stării de spirit, contribuind la o mai bună concentrare”, subliniază el.

5. Piper negru

Nu strâmbați din nas până nu încercați!

Piperul negru nu numai că ar putea adăuga o aromă unică în ceașca de cafea, dar vine și cu beneficii substanțiale pentru sănătatea creierului, mai ales când este asociat cu turmeric.

„Piperina, compusul activ din piperul negru, poate îmbunătăți absorbția curcuminei (din turmeric) cu până la 2.000%”, potrivit dr. Crawford.

„Această sinergie amplifică beneficiile curcuminei pentru creier, ajută și la îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților, susținând indirect sănătatea cognitivă”, dezvăluie el.

De ce să bem cafea

Boabele de cafea conțin peste 100 de substanțe chimice vegetale sănătoase, care scad stresul oxidativ și inflamația, stimulând în același timp metabolismul astfel încât cafeaua de dimineață are și alte beneficii.

”Acești compuși ar putea ajuta la reducerea inflamației, pot inhiba absorbția de grăsime de către intestin, blochează receptorii implicați cu ritmuri anormale ale inimii și reduc stresul oxidativ”, afirmă Peter M. Kistler, autorul principal al unui studiu din 2022.

Stresul oxidativ este un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți din organism.

Consumul zilnic de două-trei cești de cafea a fost asociat cu un risc de 10% până la 15% mai mic de a face boli de inimă, insuficiență cardiacă sau chiar de deces prematur, indică un nou studiu, citat de CNN.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au urmărit peste 400.000 de persoane din Regatul Unit, timp de cel puțin un deceniu, și au descoperit că ”obiceiul de a bea cafea a avut fie un efect neutru, ceea ce înseamnă că nu dăunează, fie a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii”.

Participanții care au băut două sau trei căni de cafea în fiecare zi au beneficiat cel mai mult, cu un risc de 10 până la 15% mai mic de a suferi de boli coronariene, insuficiență cardiacă, probleme de ritm cardiac sau deces prematur.