Vă puteți închipui că acești oameni ar renunța ușor la cafea, indiferent dacă o consumă din plăcere sau pentru un plus de energie? Sau cum s-ar adapta dacă, într-o zi, nu ar mai avea acces la porția zilnică de cafea?

Experții din industria cafelei avertizează asupra impactului schimbărilor climatice asupra producției de cafea și caută soluții pentru a preîntâmpina criza cafelei la nivel mondial. Compania Nestlé, prin brandul NESCAFÉ, a elaborat un plan de investiții și acțiuni de cercetare și dezvoltare care își propune să asigure cafeaua de fiecare dimineață și în următoarele decenii.

Schimbările climatice și criza cafelei

Aproximativ 3 miliarde de cești de cafea sunt consumate zilnic în întreaga lume, un număr care se așteaptă să se dubleze până în 2050, dacă tendințele actuale continuă. La prima vedere, aceste cifre ar trebui să fie îmbucurătoare pentru industria mondială a cafelei. Doar că realitatea este puțin diferită.

Schimbările climatice au un puternic impact negativ asupra producției de cafea. În primul rând, temperaturile mult prea ridicate încetinesc creșterea arborilor de cafea și scad productivitatea acestora. Aceste temperaturi mari fac ca plantele de cafea să fie mai vulnerabile la boli și dăunători.

În al doilea rând, dezechilibrul cantităților de precipitații cu care sunt aclimatizați de sute de ani arborii de cafea – perioadele de secetă prea lungi în anumite zone sau precipitațiile mult prea abundente, în altele – afectează negativ plantațiile de cafea. Mai mult, aceste schimbări de temperatură și precipitații pot influența aciditatea și aroma boabelor de cafea, prin urmare și esența și calitatea cafelei cu care ne-am obișnuit.

Specialiștii prevăd o scădere semnificativă a randamentelor plantațiilor de cafea și o scădere a suprafețelor potrivite pentru cultivarea cafelei cu până la 50% până în 2050.

În plus, se estimează că peste 12 milioane de cultivatori de cafea trebuie să găsească soluții pentru a se adapta la noile condițiile climatice și a rezista în acest domeniu. Iar generațiile tinere de cultivatori de cafea – pentru că în cele mai multe cazuri plantațiile de cafea sunt afaceri de familie – tind să nu mai fie atrași de preluarea culturilor de cafea, de teama recoltelor incerte și a veniturilor reduse.

În aceste condiții, dacă nu se intervine cu măsuri concrete care să sprijine producția de cafea, în mai puțin de 30 de ani vom avea un număr dublu de consumatori de cafea pentru jumătate din cantitatea de cafea produsă astăzi. Ceea ce se cam traduce cu o iminentă criză de cafea la nivel global.

Cercetările Nestlé pentru a preîntâmpina criza cafelei

Sunt totuși și vești bune. Oamenii de știință și fermierii dezvoltă soluții pentru a combate criza cafelei. Aceștia lucrează împreună pentru a dezvolta noi soiuri de cafea care să fie mai rezistente la secetă sau cantități imprevizibile de precipitații, dar și soiuri mai productive.

În același timp, Cercetătorii explorează modalități sustenabile de producție de cafea, optimizând totodată utilizarea îngrășămintelor pentru a reduce impactul asupra mediului și implementarea tehnicilor de agricultură regenerativă.

„Ne propunem să transpunem științele agricole inovatoare în aplicații concrete, prin identificarea și dezvoltarea celor mai promițătoare tehnologii agricole regenerative. Investim în cercetare pentru a ne asigura că ne vom bucura de cafea de calitate și în 2050”, a declarat recent Dr. Jeroen Dijkman, Head of Nestlé Institute of Agricultural Sciences, în cadrul unei vizite la Centrul Nestlé de Cercetare și Dezvoltare din Tours, Franța.

Jeroen Dijkman_Head of Nestlé Institute of Agricultural Sciences

În cadrul Centrului R&D din Franța, experții Nestlé dezvoltă noi soiuri de cafea inovatoare prin metode tradiționale de ameliorare a plantelor, care sunt testate și validate înainte de a fi implementate de fermierii de cafea.

„O soluție pentru combaterea unei eventuale crize a cafelei este crearea de noi soiuri de arbori mai productivi de cafea, cu aceleași caracteristici, dar mai puțin sensibili la schimbările climatice. Procesul de la prima colectare de la planta existentă până la noua varietate de cafea, testată, acceptată de fermieri, cultivată și până la prima recoltă pentru noua varietate, precum și certificarea noilor soiuri de către instituții independente de certificarea a calității cafelei, durează câțiva ani.

Dintr-o frunză de arbore de cafea pot fi create mai multe plante, dar doar procesul de obținere a unor noi plăntuțe durează 18 luni. Apoi plăntuțele sunt cultivate, dezvoltate și testate, după anumite caracteristici – se face inclusiv o analiză a rezistenței în timp, înainte de a fi selectat un anumit soi, multiplicat și distribuit fermierilor pentru cultivarea în plantațiile de cafea”, a explicat Damien Drouet, Head of Tours Plant Sciences Department.

Damien Drouet_Head of Tours Plant Sciences Department

„După ce se creează o varietate nouă, se trimite spre evaluare in diferite regiuni, către partenerii locali care evaluează specific zonei, se adună datele din zone diferite și este selectat cel mai bun soi. Este un proces lung – vreo 20 de ani, dar se folosește o nouă tehnologie de genom, pentru a scurta durata.

Noi nu modificăm planta, caracteristicile ei, doar alegem alți „părinți” pentru combinare și creare de soiuri noi. Cu cât sunt comparate mai multe plante, cu atât pot fi create mai multe soiuri”, a completat Jeroen Dijkman, Head of Nestlé Institute of Agricultural Sciences.

Nestlé a creat până în prezent 10 noi soiuri validate și a distribuit peste 250 milioane de plăntuțe de cafea către fermieri.  Soiurile de cafea Robusta Roubi 1 și Roubi 2, create de  Nestlé și implementate în Mexic, produc cu până la 50% mai mult decât soiurile standard, reducând în același timp emisiile de carbon cu 30%.

Nestlé a dezvoltat și Star 4, un soi de Arabica cu randament ridicat, caracterizat prin dimensiunea mai mare a boabelor și rezistența la rugina frunzelor de cafea, care este testat în prezent în São Paulo și Minas Gerais, Brazilia. Există, de asemenea, și N°20, un tip select de cafea Arabica, creat de Nestlé și cultivat special pentru brandul Nespresso.

Planul NESCAFÉ 2030

Încă de acum trei ani, Nestlé a lansat Planul Nescafé 2030, prin care își propune sprijinirea cultivatorilor de cafea în tranziția către agricultura regenerativă prin instruire, asistență tehnică și plantule de cafea rezistente la schimbările climatice, cu randament ridicat. Brandul a anunțat că are buget de investiții de peste 1 miliard de franci elvețieni până în 2030 în Planul NESCAFÉ 2030, concentrându-se pe șapte origini cheie, de unde brandul își aprovizionează 90% din cafeaua sa: Brazilia, Vietnam, Mexic, Columbia, Coasta de Fildeș, Indonezia și Honduras. India este, de asemenea, inclusă în program.

„Un aspect important îl reprezintă reducerea emisiilor, deoarece, independent pentru cafea sau pentru toate celelalte categorii, două treimi din amprenta de carbon a Grupului Nestlé nu este la fabrică, nu este la centrele de distribuție, ci la fermă. Marea problemă o reprezintă fertilizarea. Îngrășămintele sunt unul dintre cei mai mari factori care generează emisii de carbon.

Fermierii nu doar contribuie la schimbările climatice, dar sunt și afectați, și aici intervine elementul agriculturii regenerative, pentru că vrem să ne asigurăm că lucrăm pentru reziliență, ajutând fermierii să se adapteze și, de asemenea, obținând venituri corecte”, a explicat Stefan Canz, Global Farmer Connect Manager pentru cafea și cacao în cadrul Nestlé.

Stefan_Canz_Global Farmer Connect Manager Nestlé

Nestlé își propune ca până la sfârșitul anului 2025 să atingă un nivel de cafea 100% provenită din surse responsabile, dar și un procent de 50% de cafea provenită din metode agricole regenerative până în 2030, precum și reducerea la jumătate a emisiilor de carbon până în 2030 și atingerea unui nivel de emisii nete zero până în 2050. Potrivit reprezentanților Nestlé, în prezent, 93% din volumele grupului îndeplinesc aceste cerințe.

Planul Nescafé 2030 acoperă în prezent peste 400.000 de hectare de plantații de cafea. În cadrul aceluiași program, în 2024, au fost instruiți în agricultura regenerativă peste 200.000 de cultivatori de cafea din 16 țări și au fost distribuite 21 de milioane de noi plante de cafea. În același an, Nescafé a obținut 32% din cafeaua sa de la fermieri care implementează practici agricole regenerative, peste obiectivul de 20% stabilit inițial pentru 2025.

„600 de milioane de cești de cafea sunt consumate zilnic în lume. Dorim să ne asigurăm că vom putea oferi în continuare cafea de calitate. De aceea, tratăm fiecare boabă de cafea ca fiind extrem de prețioasă”, a subliniat Yana Mikhailova, SVP, Head of Coffee Z-EUR Nestlé.

Yana Mikhailova_Head of Coffee Z-EUR Nestlé