Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov impune restricții severe atât pe timpul nopții cât și pe timpul zilei. Măsurile au intrat în vigoare miercuri la Balotești, Cernica și Grădiștea, după ce rata de incidență în cele trei localități a depășit 7,5 la mie. Mai exact, în Balotești avea o rată de 7,92 la mie, Cernica de 8,93 la mie și Grădiștea o incidență de 8,33 la mie.

Astfel, începând de miercuri, în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, magazine, mijloace de transport și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție. Totodată, masca de protecție este obligatorie și pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor.

În ceea ce privește carantina de noapte, persoanele nevaccinate nu au voie să circule în intervalul 20.00 – 5.00, cu anumite excepții pe care trebuie să le menționeze în declarație. Pentru acest interval este necesară declarația pe proprie răspundere sau adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu.

Nunțile și botezurile de organizează doar cu persoane vaccinate sau care au trecut prin boală și se poate ocupa mai mult de 50% din capacitatea maximă a spațiului și nu pot participa mai mult de 200 de persoane. Totodată, Cinematografele, spectacolele și concertele sunt deschise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, până la 50 % din capacitatea maximă a spațiului. Restaurantele și cafenele rămân deschise în continuare, dar se închid la ora 24.00, primind doar persoane vaccinate.

Restricții drastice în Brașov

Pe lângă Ilfov, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Braşov a luat și el o decizie de ultimă oră. În cursul zilei de miercuri a fost reevaluată situaţia răspândirii coronavirusului la nivelul comunei Sânpetru, limitrofă municipiului Braşov, unde, în 48 de ore, incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a crescut de la 7,17/1.000 la 8,40/1.000 de locuitori.

Astfel, începând de joi și aici vor intra în vigoare restricții drastice pentru persoanele nevaccinate. Potrivit reglementărilor legale, în comuna Sânpetru, doar persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală vor putea circula fără restricţii în orice interval orar, acestea trebuind să aibă asupra lor un certificat COVID, care să dovedească trecerea a cel puţin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau trecerea prin boală  perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu noul coronavirus.

În ceea ce privește situația persoanlor nevaccinate, ele nu vor putea circula în intervalul 20,00-5,00, cu anumite excepţii prevăzute de normele legale şi care vor trebui menţionate în declaraţia pe proprie răspundere sau adeverinţa de la angajator/legitimaţia de serviciu.

Masca de protecție va fi și ea obligatorie în spaţiile publice, inclusiv cele deschise, iar magazinele vor fi deschise în intervalul orar 5,00-22,00. De menționat este faptul că în restaurante şi cafenele este permis doar accesul persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, activitatea acestora fiind permisă între orele 5,00-24,00.