În opinia lui Friedrich, va trece mult timp înainte să fie deschise şi frontierele terestre. Şeful diplomaţiei germane îşi exprimă regretul că dezvoltarea Bulgariei nu se ridică la nivelul aşteptărilor. El îşi exprimă şi îngrijorarea provocată de situaţia politică din România.

Săptămâna trecută, Friedrich a declarat într-un alt interviu că Bulgaria şi România nu sunt pregătite să adere la Schengen în 2012. „Consider că a deschide graniţele pentru România şi Bulgaria este imposibil în acest moment”, a spus ministrul german.

Preşedintele Bulgariei Rosen Plevneliev a comentat la sfârşitul săptămânii trecute că Sofia nu a fost informată în privinţa unei eventuale modificare a poziţiei germane faţă de aderarea Bulgariei la Schengen. Plevneliev a adăugat că el rămâne optimist despre procesul de aderare.

Se pare că Germania i s-a alăturat Olandei în a se opune intrării Bulgariei şi României în zona de liberă circulaţie a oamenilor şi bunurilor, a notat recent publicaţia bulgară Standart News.

Olanda a fost cea care s-a opus cel mai vehement aderării la Schengen a celor două state devenite cel mai recent membre ale UE – România şi Bulgaria au aderat la blocul comunitar împreună în ianuarie 2007.

Sursa: Agerpres