Senatorul social-democrat Şerban Nicolae a precizat că iniţiativa legislativă urmăreşte ca pe teritoriul României să nu se mai comercializeze terminale pentru telefoane mobile fără să aibă preinstalată aplicaţia STS în mod gratuit, producătorii de telefoane mobile comercializate în ţara noastră având la dispoziţie 12 luni pentru efectuarea acestei operaţiuni.

“A doua chestiune, încercând să răspund unei situaţi reale invocate de autorităţile publice, cea legată de apelurile abuzive repetate, de natură a bloca accesul celor aflaţi într-o situaţie reală de urgenţă, de real pericol. (…) Apelul abuziv repetat, de natură a bloca accesul altora la liniile de urgenţă nu este un apel de urgenţă, deci nu are de ce să beneficieze de această protecţie, iar interesul superior al cetăţeanului aflat în dificultate este să restricţionez acel apel cu următoarea menţiune: apelul postului telefonic va fi deblocat pentru apelul de urgenţă pentru identificarea persoanei care a comis apelul abuziv sau care a transmis apelul abuziv. Asta ajută, fără să-i mai oblig pe toţi cetăţenii să cumpere cartele prepay cu buletinul, cu analize medicale, cu identitatea părinţilor şi altora. Nu mă ajută cu nimic că cineva sună de 5.000 de ori, blocând sistemul naţional pentru apeluri de urgenţă, dacă mă duc să-l caut după aia, să-i dau amendă contravenţională, care nu depăşeşte 5.000 de lei”, a susţinut Nicolae.

El a făcut un apel la Guvern să nu mai invoce “niciodată” chestiunea legată de cartelele prepay cu buletinul, în legătură cu care există deja decizia CCR, iar la nivelul serviciilor de specialitate să identifice soluţii tehnice, astfel încât acurateţea serviciilor pentru situaţii de urgenţă să fie prioritară.