Nu ai voie să faci asta în mașina ta

Nu ai voie să faci asta în mașina ta! Șoferii nu au voie să fumeze la volan, dacă în vehicul se află copii minori.

Cei care sunt prinși, vor primi amenzi usturătoare. Regula se aplică în majoritatea statelor europene. Amenzile pot ajunge la 1.500 de euro.

Momentan, în Germania nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Totuși, se poartă discuții pentru interzicerea fumatului la volan dacă în mașină sunt copii sau femei însărcinate.

Țările care interzic fumatul în mașina ta

Multe țări europene au astfel de regulă. În Belgia, de exemplu, șoferii sunt amendați cu minim 130 de euro dacă sunt prinși fumând cu minori în mașină.

Amenda pentru asta este de 60 de euro în Anglia și Țara Galilor. Finlandezii pot fuma liniștiți în propriul autovehicul, doar dacă cei din mașină au peste 15 ani.

În Franța, se aplică amendă de 135 de euro pentru fumatul în mașină lângă pasageri sub 18 ani.

Amenzi mari în Austria

Grecia și Irlanda sunt alte două țări unde se impun amenzi dacă nu este respectată această regulă.

Austria, însă, este de departe țara care aplică cele mai mari sancțiuni. Dacă ești prins o dată, plătești 100 de euro. Dacă ești prins din nou, plătești 1.000 de euro.

Amenda în Slovenia este de 250 de euro pentru fumatul în mașină alături de minori.

fumat
SURSA FOTO: Dreamstime

Italia acordă amenzi pe grupe

În Italia, amenda diferă în funcție de grupele de vârstă. Dacă un șofer este prins că fumează cu un minor sub 12 ani în mașină, va plăti o amendă între 50 și 500 de euro.

Dacă fumează în mașină cu un minor între 12 și 17 ani, amenda este între 25 și 250 de euro.

În Scoția, șoferii pot fi amendați cu 120 de euro pentru că fumează în prezența minorilor, în timp ce, în Cipru, șoferii pot fi sancționați cu amenzi de până la 85 de euro dacă fumează în timp ce în vehicul se află copii sub 16 ani.

Amendă și pentru americani

O nouă lege din Alabama interzice fumatul și vapatul în interiorul unui vehicul în care se află un copil sub 14 ani. Legea se aplică tuturor produselor pentru fumat, inclusiv vapes, și nu contează dacă geamurile sunt ridicate sau coborâte.

Reprezentanta de stat Rolanda Hollis, D-Birmingham, a făcut presiuni pentru această lege timp de șase ani și a spus că a fost adoptată în 2023, deoarece legislatorii au văzut că obiectivul ei a fost de a proteja copiii, nu de a reglementa dacă adulții fumează sau nu.