Klaus Iohannis a fost profesor de fizică în Sibiu și s-a lansat în lumea politică în anul 2000, în momentul în care Forumului Democrat al Germanilor din România (FDRG) a decis să aibă un candidat propriu la Primăria orașului.

La început nimeni nu-i dădea șanse prea mari șefului statului, însă situația a fost cu totul alta.

Klaus Iohannis a ajuns în al doilea tur de scrutin, iar în primul său mandat, a avut alături o echipă a PSD cu care a administrat oraşul timp de patru ani.

La următoarele alegeri, Iohannis a învins din nou și a devenit primar pentru a doua oară.

În anul 2009 Iohannis a vrut să ajungă vicepremier, însă a fost refuzat de Traian Băsescu, deşi o majoritate parlamentară şi-a exprimat susţinerea în favoarea sa.

Nici în anul 2014 șeful statului nu a avut prea mult noroc. Premierul Victor Ponta i-a refuzat acceptarea în Guvern pe poziţia concomitentă de ministru de Interne.

De la primărie la președinție

După aceste întâmplări, însă, Klaus Iohannis a câștigat mai mult decât se aștepta.

Pe 2 noiembrie 2014 au avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale din România, unde s-au calificat liderul Pro România, Victor Ponta, cu 40,44% din voturi, respectiv Klaus Iohannis, primarul Sibiului de la acea vreme, cu 30,37%.

În al doilea tur, situația sa schimbat. Iohannis a obținut 6.288.769 de voturi, reprezentând 54,43% din opțiuni. Victor Ponta a obținut 5.264.383 de voturi, reprezentând 45,56%.

De asemenea, în 2019, Klaus Iohannis a obținut un nou mandat după ce a avut-o contra candidată pe Viorica Dăncilă.