Termenul-limita pentru Fondul Europa s-a prelungit
S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor pentru Fondul Europa, runda a doua, cu un buget de 288 mii euro. Termenul stabilit initial la 14 septembrie 2001, ora 14.00 (ora Romaniei) a fost decalat la 17 septembrie 2001, ora 16.00. Valoarea finantarii acordate pentru un proiect se va incadra intre 5.000 si 50.000 euro pentru campanii de informare publica cu privire la procesul aderarii Romaniei la UE, dezvoltarea de centre de informare locale sau regionale, produse media si organizarea de conferinte, seminarii pe domenii prioritare legate de procesul integrarii. Contributia UE acopera 90% din costul proiectului, restul fiind asigurat de solicitant, in numerar sau in natura.

ACCESS la 4 milioane euro
Programul ACCESS are un buget total de 4,1 milioane euro. Urmareste finantarea de proiecte pentru intarirea societatii civile. Vor fi finantate doua tipuri de activitati. Vor fi apreciate, pe de o parte, proiectele legate de adoptarea si aplicarea acquis-ului comunitar in urmatoarele sectoare: protectia mediului si dezvoltarea economica si sociala. De asemenea, vor fi finantate activitatile in sectorul social, care sa contribuie la reintegrarea sociala, care sa promoveze sanatatea, sprijinul social pentru categorii marginalizate ale populatiei. Pot solicita finantare organizatiile non-profit si non-guvernamentale, in sume cuprinse intre 10.000 si 50.000 euro/proiect. Aplicantii vor participa cu cel putin 10% din valoarea totala a proiectului. Termenul-limita este 19 septembrie 2001, orele 17,00.

1,5 milioane euro pentru
societatea civila
Guvernul Romaniei, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si Uniunea Europeana au lansat doua apeluri de oferte de proiecte in cadrul Fondului pentru Dezvoltarea Societatii Civile, in valoare de 1,5 milioane euro. Primul apel de propuneri de proiecte are ca obiectiv crearea de birouri de consiliere pentru cetateni si a unei retele nationale care sa cuprinda aceste birouri. Al doilea apel vizeaza sprijinirea sectorului ONG in vederea dezvoltarii resurselor interne umane si financiare. Termen-limita : 24 septembrie 2001, orele 16.00.
Sursa: DelegaTia Comisiei Europene

Credite pentru IMM din Fondul de somaj
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFP) acorda credite cu dobanda redusa intreprinderilor mici si mijlocii care angajeaza someri. Conditia este sa fie create noi locuri de munca, dintre care cel putin jumatate sa fie ocupate de someri. Agentia a pus la bataie o linie de creditare de 975 miliarde lei, cu o dobanda de 17,5% pe an. Pot fi solicitate imprumuturi pentru trei categorii de cheltuieli: dotarea cu utilaje si echipamente, finantarea stocurilor de materii prime, constructii necesare obiectului legal de activitate. Creditele pentru cheltuielile de capital pot acoperi pana la 75% din valoarea proiectelor prezentate. Limita poate urca pana la 90% in cazul somerilor care infiinteaza intreprinderi.
Informatii suplimentare se pot obtine de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.
Sursa: Ministerul Muncii si Protectiei Sociale