Premierul Emil Boc şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, sunt cei care răspund de finalizarea proiectului cât mai urgent posibil. Conducerea PDL a decis luni să-I mandateze pe cei doi ca, în cursul acestei săptămâni, să ajungă la un document final care să prevadă modificările aduse Codului Muncii.
“Primul-ministru şi ministrul Muncii au fost mandataţi să finalizeze proiectul de Cod al Muncii săptămâna aceasta, având în vedere, în primul rând, flexibilizarea pieţei muncii în România, atât de necesară pentru angajat, dar şi pentru angajatori”, a spus vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur.
În ceea ce priveşte adoptarea proiectului legislativ, conducerea partidului de guvernământ încă nu a decis. Se discută despre posibilitatea asumării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pentru a urgent adoptarea noului Cod. “Este urgent, Codul Muncii este un capitol foarte urgent, dar nu am discutat despre asumare”, a spus Flutur.
Problema este însă că guvernanţii nu au ajuns la o înţelegere cu partenerii sociali, discuţiile blocându-se după ce sindicatele şi o parte din patronate au respins categoric propunerea premierului de a desfiinţa contractele colective de muncă.
În cursul acestei săptămâni vor avea loc noi negocieri între reprezentanţii Guvernului şi cei ai partenerilor sociali, decizia finală asupra proiectului car va fi prezentat în Guvern aparţinând Coaliţiei.