”Noua lege pe care o adoptăm nu-i va afecta în niciun fel pe cei care au cumpărat case pe acea Lege 112, a chiriaşilor. Deci, nu mai vine niciun fost proprietar să-i scoată din casa pe care au cumpărat-o pe Legea 112. Ceea ce stabilim prin actuala lege este faptul că acolo unde mai există cu adevărat fie clădiri, fie terenuri care pot fi retrocedate vor fi retrocedate în natură, iar acolo unde nu mai pot fi retrocedate, din ‘n’ motive, inclusiv acesta al Legii 112, sau în alte situaţii, se plăteşte o despăgubire în bani, pentru proprietar, în cuantum de 100%, pentru cesionar, pentru cel care a cumpărat drepturile, doar de 15%. (…) Avem în lege trecut foarte clar, acolo unde se vor mai restitui clădiri care, în acest moment, sunt ocupate de şcoli sau spitale, timp de 10 ani proprietarul nu are dreptul să le schimbe destinaţia, deci trebuie să rămână şcoală sau spital. Noi am propus 20 de ani, însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că e un termen mult prea lung pentru exercitarea dreptului de proprietate”, a declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la RRA.
Referindu-se la resursele financiare necesare acestui proiect primul-ministru a arătat că au fost făcute estimări şi a subliniat că în cazul în care mai sunt de acordat restituiri în natură şi acest lucru este posibil se scade cuantumul despăgubirilor. De asemenea, cuantumul despăgubirilor este scăzut şi ca urmare a faptului că cesionarul primeşte doar 15%.
”Deja 85% i-am economisit pentru stat. Şi probabil că toate acele interese – aţi văzut în ultimii ani tot felul de oameni care făceau milioane şi milioane de euro din această afacere – se vor diminua, dacă nu vor dispărea cu totul, iar, în plus, am făcut un sistem acceptat de CEDO. (…) Vă spun însă sincer: nu va fi uşor nici pentru cine va fi la guvernare în 2017-2020”, a adăugat Ponta.
Şeful Executivului a afirmat că au fost 11 puncte ridicate iniţial în discuţie de CEDO, din care 10 au fost rezolvate.
”Singurul punct asupra căruia cei de la CEDO ne-au ridicat o observaţie şi am încercat să o explicăm în text este faptul că nu actualizăm cu rata inflaţiei, din două motive. În primul şi în primul rând, pentru că vrem, într-un fel, să stimulăm – oamenii să nu aştepte despăgubirile în bani şi rata inflaţiei şi să încerce să-şi recupereze în natură terenul sau clădirea. Iar, în al doilea rând, pentru că, în mod sigur, era greu de susţinut şi bugetar, şi financiar. Dacă tot actualizăm în fiecare an cu rata inflaţiei, ajungeam la nişte sume pe care foarte greu le poate cineva cu adevărat plăti”, a explicat premierul.
Sursa: Agerpres