Nici n-a fost adoptat noul sistem de calcul al taxei pe poluare, că Laszlo Borbely a și anunțat posibilitatea unei noi modificări. Birul pus pe capul românilor posesori de mașină a depășit patru reprezentații în doar câţiva ani, care mai de care mai ilogică și mai puțin agreată de populație.
Ianuarie 2007, aprilie 2008, februarie 2009 sau decembrie 2010 sunt doar câteva dintre momentele în care miniștrii care s-au perindat pe la Ministerul Mediului sau la cel al Finanțelor au decis că este momentul să reinventeze roata, taxând emisiile de noxe produse de automobile fără să poată demonstra că respectă multtrâmbiţatul slogan „poluatorul plăteşte“.
Să luăm ca exemplu doar taxa care stă să intre în vigoare, pentru al cărei cuantum sunt luate în calcul atât emisiile de CO2, cât și norma de depoluare, vechimea vehiculului sau cilindreea. Pornind de la principiul „poluatorul plătește“, ar trebui luate în calcul, simplu, doar emisiile poluante. Atât. Numai că ministrul Borbely, deși admite că există mașini mai vechi care poluează mai puțin decât niște bolizi noi cu propulsoare mari Euro5, este de părere că „un vehicul vechi va circula mai puțin decât unul nou și va polua mai puțin timp“.
Justificări și teme de viitor
„Eu nu pot să admit, și statul român ­nu-și poate permite să stea indiferent văzând cum anul trecut în România s-au cumpărat 110.000 de mașini noi și s-au adus 230.000 de mașini second-hand dintre care 41% au fost mai vechi de zece ani“, declară ministrul Borbely, justificând astfel existența taxei pe poluare. Totuși, el recunoaște că actuala modificare a acestui bir nu are ca scop decât să  oprească avalanşa de procese intentate de cetăţenii români.
„Nu există un termen anume pentru modificarea sistemului de taxare, dar vrem să clarificăm situația rapid, pentru că sunt mii și mii de procese. E în interesul nostru ca aceste procese să dispară, pentru că ele consumă bani, nervi și energie“, spune ministrul mediului, care îi îndeamnă pe români „să nu mai cheltuie bani cu avocații dacă nu e necesar, pentru că noua lege va clarifica situația“. Dacă punem însă cap la cap opiniile oficialului român, această clarificare este doar una temporară pentru că, după cum chiar Laszlo Borbely declară, „e foarte dificil să faci un calcul care să mulțumească pe toată lumea.
Probabil că vom ajunge, și în România, să avem o taxă aplicată pentru toți, care să țină cont numai de emisiile poluante“. Prin urmare, noua taxă va fi, mai devreme sau mai târziu, înlocuită de o alta, anuală, și, să sperăm, mai aproape de principiul „poluatorul plătește“ decât de acumularea de sume importante la buget.
Din nefericire, pe lângă revolta posesorilor de mașini, nenumăratele modificări ale taxei pe poluare au lovit un sector industrial care putea aduce statului mult mai mulți bani decât taxa propriu-zisă: industria auto. Pentru că, de fiecare dată când se anunță o nouă variantă, mai ales una care „reduce nivelul taxei cu 20%-30%“, clienții preferă să aștepte, iar piața auto se blochează. Este adevărat blocajul este doar temporar.
Pe de altă parte, aceste modificări repetate ale taxei par a fi inutile pentru că guvernanții nu reușesc să găsească o soluție optimă și conformă cu reglementările UE. De asemenea este greu de înțeles de ce, dintre cele 18 state europene care taxează poluarea provenită de la autovehicule, doar România este pusă la zid de autoritățile de la Bruxelles. Dacă taxele de acolo sunt corecte, de ce inventăm noi, de fiecare dată roata? Și, dacă tot plătim cu toții taxă pe poluare, de ce nu adaptăm sistemul german, de exemplu, care presupune plata unei taxe anuale calculate în funcție de tipul de combustibil, de cilindree și de emisiile de CO2?

2 euro pentru fiecare gram de CO2 emis de o mașină este taxa în Germania, conform ACEA. În funcție de carburant, se mai plătesc 2 sau 9,5 euro /100 cmc

Sunt sceptic că o taxă anuală pe poluare ar fi bună în acest moment. Ar fi, ca și legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor, nefuncțională. Laszlo Borbely, ministrul mediului.