Reguli noi pentru producătorii de televizoare și telefoane

Începând cu 29 aprilie 2024, companiile care produc televizoare, electrocasnice, telefoane mobile și alte dispozitive cu acces la internet trebuie să respecte reglementările din Regatul Unit privind siguranța produselor și infrastructurii de telecomunicații. Modificările sunt necesare pentru toate telefoanele, televizoarele și celelalte dispozitive și electrocasnice cu internet.

Guvernul britanic obligă producătorii de dispozitive inteligente din întreaga lume să-și sporească securitatea cu efect imediat. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, aceste dispozitive sunt livrate clienților cu parole implicite. Un exemplu este parola standard „12345”, care poate fi ușor piratată, punând utilizatorii în pericol. Aceste informații au fost raportate de portalul pentru consumatori în limba engleză „Which?” și sunt confirmate de Ruhr24.

Acest portal online a jucat un rol cheie în implementarea măsurilor de protecție împotriva infractorilor cibernetici. Interdicția de a folosi parole ușor de ghicit are scopul de a face mai dificilă desfășurarea eficientă a atacurilor hackerilor. Prin promovarea unor practici de securitate mai stricte și prin educarea publicului cu privire la importanța utilizării unor parole sigure, portalul și alte entități similare contribuie la creșterea nivelului de protecție al utilizatorilor împotriva amenințărilor cibernetice.

Modificările trebuie deja implementate de către producători și au efect imediat

Problema parolelor standardizate este evidentă: dispozitivele furnizate de producători cu același șir de numere, de exemplu, prezintă un risc pentru consumatori. Cu toate acestea, în unele cazuri, parolele sunt pur și simplu acceptate de clienți și oamenilor nu le pasă de amenințarea la adresa securității.

Potrivit „Which?”, producătorii sunt obligați de infrastructura britanică de securitate pentru produse și telecomunicații să raporteze vulnerabilitățile de securitate de la sfârșitul lunii aprilie. În ceea ce privește Germania, nu am informații specifice despre momentul exact al introducerii unor schimbări similare. Ar fi bine să consultăm surse actualizate pentru informații precise privind politicile și reglementările în vigoare în Germania în acest domeniu.

Urmând exemplul guvernului britanic, Parlamentul European a fost de acord să aplice cerințe similare de securitate. Este planificat ca măsurile din „Cyber ​​​​Resilience Act” să intre în vigoare și în Germania din 2027.

Indiferent de cerințele guvernamentale, consumatorii ar trebui să își asigure întotdeauna dispozitivele. După cum explică centrul de consiliere pentru consumatori, parola ar trebui să aibă cel puțin opt caractere. Cu cât este mai lungă și mai complexă, cu atât este mai dificil pentru infractorii cibernetici să o spargă. Important: Parola nu trebuie să fie „o simplă succesiune de numere (12345…), o secvență alfabetică de litere (abcdef…) sau o serie de taste alăturate de pe tastatură (qwerty…).