Telefonul a devenit o parte vitală a societății moderne. Astfel, durata de viață a bateriei joacă un rol foarte important. De multe ori, ne amintim să-l încărcăm în ultima sută de metri, iar viteza de stocare a energiei pare a fi prea înceată în momentele critice.

Telefonul se va încărca cât ai clipi

Conform unui studiu publicat de Physical Review Research, stocarea energiei ar putea trece printr-o adevărată transformare datorită bateriilor bazate pe natura ondulatorie a particulelor. Acestea ar putea permite acumularea unui nivel mai mare de putere într-un ritm mai rapid decât cel al celulelor electrochimice convenționale.

Fizicienii de la Universitatea Națională Cheng Kung lucrează la această inovație. Ei au elaborat un protocol care ar putea transforma principiile de bază ale unei baterii cuantice cu încărcare rapidă într-un sistem practic.

Este vorba despre moduri prin care superpoziția unei baterii ar putea fi folosită ca să stocheze energie rapid și eficient.

La baza noilor modalități de transfer și stocare a energiei stau principiile fizicii cuantice. Acestea ne învață că toate particulele de materie au o identitate ondulatorie care se extinde prin spațiu și timp, potrivit sursei menționate.

Undele reprezintă un obiect ca un spectru de posibilități numit superpoziție.

baterie, mobil, telefon
SURSA FOTO: Pexels

Au analizat două abordări pentru utilizarea unei superparticule în încărcarea unei baterii cuantice ipotetice

Cercetătorii au analizat două abordări pentru utilizarea unei superparticule în încărcarea unei baterii cuantice ipotetice.

În locul unei baterii reale, aceștia au folosit un ion prins în stare de superpoziție, sau un qubit. Acesta poate câștiga energie în timp ce trece printr-un spațiu reflectorizant care constrânge tipurile de unde care trec prin el.

Echipa a ajuns la concluzia că superpoziția ionului permit o încărcare eficientă. În acest context, un astfel de sistem ar putea avea potențialul de a fi o metodă eficientă energetic de încărcare rapidă și extragere a energiei dintr-un sistem cuantic.

Chiar și așa, vor fi necesare noi metode pentru a transforma protocolul într-un sistem practic și asemănător unei baterii.

Amintim că Physical Review este o revistă de știință înființată în anul 1893 la Universitatea Cornell, New York. A fost preluată în anul 1913 de American Physical Society.