Noua ordine mondială

Noua ordine mondială. Liderii celor două națiuni influente au purtat o discuție telefonică extinsă, abordând o serie de parteneriate strategice și inițiative viitoare, scrie Cryptopolitan.

Dialogurile strategice între Rusia și India, precum și planurile ambițioase ale BRICS, semnalează în mod evident o potențială schimbare seismică în ordinea mondială globală.

Discuțiile evidențiază o schimbare semnificativă în alianțele internaționale, cu Rusia la cârma BRICS în acest an și viitorul summit al alianței în regiunea Kazan, scrie Cryptopolitan.

Noua ordine mondială.Parteneriate strategice și realinieri economice

BRICS, o alianță cunoscută pentru abordările neortodoxe, agită lumea economică globală.

BRICS este gata să se extindă, primind în rândul său noi membri, modificând astfel dinamica geopolitică. Accentul este pus pe dedolarizare, o mișcare care ar putea trimite unde de șoc pe piețele globale. Această inițiativă îndrăzneață ar putea culmina cu crearea unui nou sistem valutar, un pas care va putea remodela comerțul și finanțele internaționale.

Conversația telefonică dintre premierul Indiei, Narendra Modi, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a fost doar o discuție diplomatică de rutină. A fost un amestec puternic de evoluții pozitive și o viziune comună pentru viitoare colaborări.

Aceste două națiuni, legate decenii la rând de relații amiabile, elaborează acum o foaie de parcurs pentru inițiativele viitoare, care să cuprindă probleme regionale și globale, sub președinția BRICS a Rusiei.

Între timp, piețele Forex sunt pline de mișcări anticipative. Investitorii se bazează pe faptul că rupia indiană va câștiga putere în fața dolarului american.

Această speculație este susținută de volume substanțiale de tranzacționare, sugerând o potențială schimbare a dinamicii monedei. Băncile au sfătuit clienții să încline spre rupie. Această manevră financiară nu este doar despre profit; mai curând este un pariu strategic pe ascensiunea economică a Indiei și un semn privind agenda mai largă a BRICS.

brics
SURSA FOTO: Dreamstime

Efectul BRICS: dincolo de economie

Influența BRICS nu se limitează doar la piețele valutare. Alianța se află într-o misiune importantă: aceea de a convinge alte țări în curs de dezvoltare să se îndepărteze de dolarul american, pledând pentru tranzacționare în monede locale. Această mișcare începe să aibă succes, mai multe țări îmbrățișând ideea de a-și reduce dependența de dolar pentru tranzacțiile transfrontaliere.

În plus, China, membru-cheie al BRICS, a raportat o creștere de 5% a economiei în 2023, depășind previziunile inițiale.

Această creștere, așa cum a afirmat premierul chinez, este de așteptat să continue, determinată de tranziții verzi și urbanizare. Pentru BRICS, vitalitatea economică a Chinei este crucială.

Puterea de necontestat a națiunii și priceperea economică a Chinei sunt active de neprețuit pentru BRICS, aflată în căutarea unei lumi multipolare.

Extinderea BRICS deschide noi căi comerciale, în special în valute precum yuanul chinezesc, întărindu-și poziția pe scena internațională.

Această strategie nu se referă doar la reziliența economică. Este o mișcare:

  • calculată
  • de diversificare
  • consolidare a bazelor economice ale țărilor BRICS

Schimbare seismică în ordinea mondială globală

Dialogurile strategice între Rusia și India, precum și planurile ambițioase ale BRICS, semnalează o potențială schimbare seismică în ordinea mondială globală.

Departe de a fi simple schimburi diplomatice, aceste mișcări sunt lovituri puternice în păienjenișul relațiilor internaționale. Ele conturează imaginea unei lumi în care centrele de putere economică și politică nu mai sunt un monolit.