Mulți șoferi nu știu semnele

Indicatoarele rutiere au fost întotdeauna o problemă chiar și pentru cei mai experimentați șoferi. Ca să le înțeleagă, mulți au nevoie de manualul de circulație. Iar numărul semnelor de circulație crește, parcă, peste noapte, cele mai multe rămânând o necunoscută pentru cei mai mulți conducători auto.

În excursiile cu mașina în străinătate, ar trebui să ne familiarizăm cu reglementările în vigoare în alte țări. Necunoașterea regulilor și a indicatoarelor rutiere ne poate costa, iar în cazul unui indicator cu romb alb pe fond albastru – chiar și câteva sute de euro.

Studiile din domeniu au arătat că șoferii au dificultăți în înțelegerea informațiilor importante de pe semnele rutiere. De exemplu, există multe semne rutiere în Germania care sunt destul de rare, precum cel cu un punct roșu sau cel cu trei săgeți albe și o linie. În Marea Britanie, patru șoferi din cinci nu pot recunoaște semnul rutier cu un cerc negru pe un fundal galben.

Potrivit „Bild”, un nou indicator rutier tocmai a fost creat în Franța. Ce înseamnă un romb alb pe fond albastru? După cum a relatat postul de radio francez „France Bleu”, acest semn va apărea în curând pe autostrăzile din toată țara. Până acum, el a fost deja văzut în vecinătatea orașelor Lyon, Grenoble și Strasbourg, Rennes, Nantes și în zona Parisului. Se pare că acum li se vor alătura și alte zone.
>>> Patru din cinci șoferi nu pot identifica acest indicator rutier comun

A apărut semnul cu un diamant alb pe fond albastru

Ultimul semn apărut, un romb alb pe fond albastru, înseamnă benzi speciale pe care nu toți șoferii le pot folosi. Benzile-diamant sunt rezervate taxiurilor, autobuzelor și altor mijloace de transport public.

Potrivit „France Bleu”, banda special marcată poate fi folosită și de mașinile electrice și vehiculele care transportă mai mult de două persoane.

Folosirea incorectă a unei benzi marcate cu un romb pe fond albastru se sancționează cu până la 135 de euro! În plus, vehiculele care încalcă reglementările actuale sunt urmărite cu camere inteligente care înregistrează cu exactitate numărul de pasageri din mașină.

După cum explică „Bild”, motivul pentru crearea noului indicator și, prin urmare, a noii benzi, este protecția mediului. Noul indicator rutier este de a încuraja folosirea în comun a mașinii și, astfel, de a reduce emisiile de CO2. În SUA și Canada, putem găsi, de asemenea, indicatoare pentru mașini ecologice și carpooling. În Germania, unele municipalități permit mașinilor electrice să circule pe banda de autobuz.