Așadar, Norvegia a anunţat vineri că îşi va închide granița pentru vehiculele înmatriculate în Rusia. Sunt exceptate doar câteva situaţii. Măsura a fost implementată ca urmare a războiului din Ucraina.

Amintim că Norvegia şi Rusia împart o frontieră terestră de 198 de kilometri în Marele Nord, în cadrul Spaţiului Economic European. Cele două țări împart şi punctul de frontieră Storskog-Boris Gleb.

Norvegia transmite că este alături de aliaţii săi

Punctul respectiv este ultimul punct de trecere lăsat deschis ruşilor care dispun de o viză turistică, conform AFP.

„Norvegia este alături de aliaţii săi pentru a răspunde războiului brutal de agresiune pe care Rusia îl duce în Ucraina. Este important ca sancţiunile să fie eficiente, astfel încât să putem opri cât mai mult veniturile de care are nevoie statul rus pentru a finanţa războiul”, a declarat şefa diplomaţiei norvegiene, Anniken Huitfeldt, potrivit sursei menționate.

Amintim că țara scandinavă nu este membră a Uniunii Europene. Totuși, a adoptat aproape toate sancţiunile luate de Bruxelles de la izbucnirea războiului pe 24 februarie 2022.

Măsura se va aplica începând cu noaptea de 2 spre 3 octombrie. Astfel, Norvegia adoptă o măsură similară luată de ţările UE care se învecinează cu Rusia, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene. Este vorba despre Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Astfel, Moscova a spus că restricţiile respective sunt „absurde”.

Interdicţia se aplică numai vehiculelor cu mai puţin de nouă locuri şi prevede unele excepţii. Este vorba despre fi cazurile de urgenţă umanitară şi maşinile diplomatice sau maşinile aparţinând cetăţenilor europeni cu reşedinţa în Rusia.

Comisia Europeană a publicat noi dispoziţii privind aplicarea sancţiunilor împotriva Rusiei

Comisia Europeană a publicat, pe 8 septembrie, noi dispoziţii privind aplicarea sancţiunilor împotriva Rusiei pentru războiul din Ucraina, printre acestea numărându-se interzicerea intrării în UE a autoturismelor înmatriculate în Rusia şi introducerea de către cetăţenii ruşi a unor bunuri personale precum PC-uri sau smartphone-uri, considerate importuri ilegale şi care pot fi confiscate.

Amintim că Finlanda a fost a patra țară care și-a închis complet granițele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia. Interdicţia priveşte toate autoturismele, autorulotele şi vehiculele cu o capacitate de transport de maxim zece persoane care au numere de înmatriculare ruseşti, cu excepţia celor care aparţin unor cetăţeni din statele UE cu reşedinţa permanentă în Rusia şi ale familiilor acestora, vehiculelor diplomatice şi a celor care trec graniţa în scopuri umanitare.