România se află pe ultimul loc printre cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, situându-se pe poziţia a 66-a, după Turcia şi înainte de Trinidad şi Tobago.

Statele Unite, locul 33, sunt cu mult în urma ţărilor scandinave care domină tradiţional acest clasament referitor la 179 de ţări şi bazat pe o serie de criterii ca sănătatea maternă, educaţia, nivelul veniturilor şi statutul femeilor.

Finlanda, lider anul trecut, ocupă locul al doilea în acest an, iar Australia, poziţia a noua, este singura ţară din afara Europei situată în top zece.

Canada se află pe locul 20, înainte Franţei (23) şi a Marii Britanii (24).

Ultimele zece ţări ale clasamentului sunt din Africa, printre care Sierra Leone (169, la egalitate cu Haiti), Republica Centrafricană şi Republicana Democrată Congo. Nouă din aceste zece ţări africane sunt scenă a unor conflicte armate.

Statele Unite au coborât două locuri anul acesta, în urma Japoniei, Poloniei şi a Croaţiei.

Potrivit raportului, printre femeile americane există un risc de zece ori mai mare decât în Polonia ca să moară la naştere. Ele cunosc nivelul de risc cel mai ridicat dintre toate ţările dezvoltate.

Disparităţile în termeni de mortalitate infantilă sunt foarte puternice, subliniază de asemenea raportul. Astfel, în primele zece ţări ale clasamentului, o femeie din 290 îşi va pierde copilul înaintea vârstei de cinci ani, faţă de o proporţie enormă de una la opt în ultimele zece ţări din listă.

Raportul "Save the children" mai arată că Washingtonul bate recordul de mortalitate infantilă printre cele mai bogate 24 de capitale, cu 7,9 decese la 1.000 de naşteri, faţă de mai puţin de 2 la 1.000 la Praga, Stockholm sau la Oslo.

Aceste date confirmă că bogăţia economică a unei ţări nu este singurul factor de bunăstare pentru mame. Norvegienii, subliniază preşedinta ONG-ului, Carolyn Miles, "sunt efectiv bogaţi, dar investesc această bogăţie în sănătatea mamelor şi a copiilor şi fac din asta o prioritate foarte mare".AGERPRES