Europa de vest va fi acoperită zilele acestea de un nor de praf saharian. Printre țările afectate se află și România. În schimb, concentrațiile cele mai mari vor fi înregistrate în Franța și Germania, conform informațiilor publicate de Sky News.

Este al treilea nor de praf saharian din ultima lună

Este al treilea val de praf saharian din ultima lună. Fenomenul aduce concentrații foarte mari de PM10. Aceste particule sunt periculoase pentru sănătate, deoarece rețin mult mai mult dioxidul de carbon și particulele de praf în aerul pe care îl respirăm.

Sursa menționată notează că fenomenul este legat de faptul că în ultima perioadă am avut vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru luna aprilie.

Sahara este cea mai mare sursă de praf mineral

Amintim că Sahara este cea mai mare sursă de praf mineral. Deșertul din Africa eliberează între 60 şi 200 de milioane de tone pe an.

Particulele mari cad rapid înapoi pe pământ. Totuși, cele mai mici pot fi transportate la mii de kilometri depărtare. Astfel, ele ajung în întreaga Europă.

Praful saharian este responsabil și de apusurile care au colorat cerul în culori de roșu sau portocaliu.

Serviciul meteorologic european Copernicus a subliniat că producția de energie a fost afectată în ultimele zile.

Randamentul panourilor solare a fost afectat din cauza fenomenului.

„Deși nu este neobișnuit ca dârele de praf saharian să ajungă în Europa, a existat o creștere a intensității și frecvenței unor astfel de episoade în ultimii ani, care ar putea fi atribuită schimbărilor în modelele de circulație atmosferică”, a spus un specialist.

nor de praf saharian
SURSA FOTO: Dreamstime

ANM a anunțat că vor fi prezente în atmosferă particule de praf de origine sahariană

Anterior, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că vor fi prezente în atmosferă particule de praf de origine sahariană.

Avertismentul era valabil pentru primele două zile ale lunii aprilie. Meteorologii au subliniat și că vor putea fi observate depuneri de praf în unele zone.

ANM a explicat că circulaţia predominant sud-vestică a favorizat, la finalul lunii martie, pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României.