Nord Stream 2 ar putea fi dat în folosință în august. Livrările spre Europa ar putea începe anul acesta

Directorul general al OMV AG, Rainer Seele, a precizat că șeful companiei Nord Stream 2 AG estimează că gazoductul va fi finalizat până la finalul lunii august. El mai spune că livrările de gaze spre Europa ar putea începe chiar în acest an.

„Aş dori să ţin pumnii strânşi pentru Nord Stream 2. Şeful companiei (Nord Stream 2 AG) a declarat că lucrările de construcţie vor fi completate până la finalul lunii august. Deci, cred că primele livrări ar putea începe anul acesta, sunt şanse ridicate să se întâmple asta”, a afirmat şeful OMV la conferinţa de presă dedicată prezentării rezultatelor financiare înregistrate de grupul energetic austriac în trimestrul doi din 2021.

Șeful OMV spune că se așteaptă ca lucrările de pornire şi de ajustare pentru Nord Stream 2 să înceapă în semestrul doi din 2021. În plus, acesta a a lăudat acordul dintre Statele Unite şi Germania privind Nord Stream 2.

„Desigur, salut acordul dintre SUA şi Germania deoarece deschide calea finalizării şi punerii în funcţiune a gazoductului”, a declarat Seele.

Directorul general al OMV mai spune că proiectul acesta va furniza Europei acces în condiții de siguranță la gaze, subliniind că joacă un rol important în tranziția energetică a continentului.

Pe de altă parte, directorul financiar al companiei, Reinhard Flory, spune că au fost alocate peste 800 de milioane de euro pentru finanțarea proiectului.

Ce spune UE cu privire la acest proiect

Uniunea Europeană a reiterat, săptămâna trecută, că proiectul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania nu este unul de interes comun pentru blocul comunitar. Cu toate astea, spune UE, va examina acordul convenit între SUA și Germania.

„Îl vom lua în discuţie cu statele membre ale UE şi cu vecinii noştri, inclusiv cu Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-o conferinţă de presă, după ce administraţia americană şi guvernul german s-au angajat în cadrul acordului respectiv să diminueze ameninţarea la adresa securităţii reprezentată de această conductă.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a calificat drept „un bun pas înainte” acordul încheiat miercuri între SUA şi Germania cu privire la viitorul gazoductului Nord Stream 2, chiar dacă rămân „diferenţe” în legătură cu acest proiect controversat.

Acordul are ca scop eliminarea disputelor

Berlinul şi Washingtonul au anunţat luna aceasta încheierea unui acord destinat să pună capăt disputelor dintre ele cu privire la acest proiect, ce durează de mai mulţi ani.

SUA au deplâns faptul că Nord Stream trece pe sub Marea Baltică şi nu prin Ucraina, ameninţând să priveze această ţară de o parte din veniturile rezultate din taxele de tranzit, dar şi de un mijloc de presiune asupra Moscovei.

Deci, Berlinul şi Washingtonul s-au angajat, într-o declaraţie comună, să adopte sancţiuni împotriva Rusiei, dacă Moscova va utiliza acest proiect pentru „a comite acte agresive împotriva Ucrainei”.

Cancelarul german s-a referit în declaraţiile sale la asigurările părţii ruse că „nu intenţionează să utilizeze energia ca pe o armă”.

Şi dacă această promisiune nu va fi respectată, „nu am fi complet lipsiţi de apărare”, a asigurat Merkel, în timp ce oponenţii proiectului consideră prea vagă ameninţarea cu sancţiuni.

Nord Stream 2, un proiect care va crea o nouă legătură energetică directă între Rusia şi Germania, reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Sursă foto: Dreamstime