Britanicii de la The Fat Duck, ce au fost pe primul loc în 2005, au căzut până la locul 13 de pe locul 5 anul trecut, scrie Bloomberg, iar Dinner by Heston Blumenthal, a intrat în top celor mai bune 50 de restaurante din lume direct pe locul 9. Restaurantele americane cel mai bine cotate sunt Per Se din New York (6), Alinea din Chicago (7) și Even Madison Park, New York (10). El Celler de Can Roca, Girona și Mugariz din Sans Sebastian, sunt pe locurile doi și trei, în topul dominat multă vreme de celebrul El Bulli, proabil cel mai cunoscut restaurant din lume, închis definitiv anul trecut.

 

”Nu-i nicio îndoială că restaurantele din acest top au schimbat istoria gastronomiei. Este cel mai important eveniment din acest domeniu”, a declarat Ferran Adria, creatorul El Bulli, într-un mesaj adresat organizatorilor. Thomas Keller, Daniel Boulud, Adria și Redzepi sunt printre chefii care au participat la ceremonia ținută în Guildhall în Londra, în total 47 dintre câștigători fiind prezenți la eveniment.

 

Titlul de cel mai bun restaurant din lume are un impact dramatic asupra businessului respectiv. Pe 28 aprilie, Redzepi a postat pe Twitter că, doar pentru seara respectivă, are o listă de așteptare de 1.204 de persoane. Cu doar doi ani înainte, în aceeași zi a lunii aprilie avusese 14 clienți. ”Aveam des mese libere înainte de câștiga titlul. A doua zi după ce am câștigat, peste 100.000 de oameni încercau să-și facă rezervări online, un număr obscen. Cum ar fi, într-o singură zi ne-am asigurat clientela pentru 15 ani. A fost o nebunie”, povestea Redzepi.

 

Cele mai bune 20 de restaurante din lume

 

1 Noma Copenhagen, Denmark.

2 El Celler de Can Roca, Girona, Spain.

3 Mugaritz San Sebastian, Spain.

4 D.O.M. Sao Paulo, Brazil.

5 Osteria Francescana, Modena, Italy.

6 Per Se, New York, U.S.

7 Alinea, Chicago, U.S.

8 Arzak, San Sebastian, Spain.

9 Dinner by Heston Blumenthal, London, U.K.

10 Eleven Madison Park, New York, U.S.

11 Steirereck, Vienna, Austria.

12 L’Atelier Saint-Germain de Joel Robuchon, Paris, France.

13 The Fat Duck, Bray, U.K.

14 The Ledbury, London, U.K.

15 Le Chateaubriand, Paris, France.

16 L’Arpege, Paris, France.

17 Pierre Gagnaire, Paris, France.

18 L’Astrance, Paris, France.

19 Le Bernardin, New York, U.S.

20 Frantzen/Lindeberg, Stockholm, Sweden.