Odinioară cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, compania finlandeză este depăşită acum pe piaţa telefoanelor mobile inteligente de Apple şi Samsung, dar speră să se redreseze prin lansarea unor noi modele luna viitoare.

Lichidităţile Nokia au scăzut la 3,6 miliarde de euro, de la 4,2 miliarde de euro în iunie, iar ratingul a fost retrogradat la ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii). Analiştii avertizează că în următoarele luni compania trebuie să arate o redresare pentru a supravieţui.

Rata cuponului pentru obligaţiunile emise de Nokia este între 4,25 şi 5%. Marţi dimineaţă, acţiunile companiei au scăzut cu 5,2%, la 2,048 euro, la bursa de la Amsterdam.
La 14 iunie, Nokia a anunţat că are de gând să elimine alte 10.000 de locuri de muncă la nivel global până la finele lui 2013 iar, în urma renunţării la anumite proiecte de cercetare dezvoltate, va închide uzinele de la Ulm (Germania), Burnaby (Canada) şi Salo (Finlanda).

Anul trecut Nokia a decis să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008.
Sursa: Agerpres