Tranzacţia încă are nevoie de obţinerea aprobărilor de la autorităţile antitrust din Asia, care analizează în prezent implicaţiile finalizării afacerii, a anunţat, luni, Nokia.

În septembrie 2013, Microsoft a anunţat că va prelua operaţiunile de producţie de telefoane mobile şi servicii ale Nokia Oyj pentru 5,4 miliarde de euro (7,5 miliarde de dolari), tranzacţie în urma căreia grupul finlandez va ieşi dintr-un domeniu de activitate în care, odată, era lider mondial, în timp ce producătorul programelor de operare Windows intră pe piaţa hardware pentru a-şi creşte veniturile.

Microsoft va plăti 3,79 de miliarde de dolari pentru divizia Nokia, care se ocupă de producţia de telefoane mobile, inclusiv linia de producţie a smartphone-urilor Lumia, diferenţa de 1,65 de miliarde de dolari corespunzând drepturilor de utilizare a licenţelor de fabricaţie Nokia pentru 10 ani. Compania americană are opţiunea ca, ulterior, să le achiziţioneze definitiv.

Microsoft se confruntă cu dificultăţi în condiţiile în care consumatorii migrează de la computere personale care utilizează sistemul de operare Windows la dispozitive mobile. La rândul său, Nokia are probleme din cauza cererii slabe pentru telefoanele sale mobile, pe fondul concurenţei cu telefoanele mobile marca Apple Inc.

Luna trecută, Nokia a lansat o nouă linie de telefoane ce utilizează sistemul de operare Android al rivalei Google, pentru a se impune pe piaţa dinamică a smartphone-urilor low-cost din ţările emergente.

Primul model, Nokia X, se va baza pe o versiune accesibilă a sistemului de operare Android creat de Google, care a devenit cel mai popular soft din lume folosit la telefoanele mobile inteligente. AGERPRES