Se schimbă din nou Codul fiscal. Iar noile măsuri nu se aplică, așa cum prevede legea, după cel puțin șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, ci mult mai repede. Astfel, apar schimbări majore atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice. În timp ce unele măsuri sunt prezente și în programul de guvernare, altele pot fi considerate surprize nu prea plăcute pentru români.

Benzina și motorina se scumpesc

Cea mai importată decizie pare a fi cea legată de creșterea nivelului accizelor pentru carburanți. Astfel, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina cu plumb va crește cu 22%, acciza pentru benzina fără plumb se va majora cu 24%, iar cea pentru motorină cu 14%. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice justifică această decizie prin faptul că încasările din accize au scăzut în primul semestru al acestui an chiar dacă vânzările de carburanţi au crescut și prin prețul mic al carburanților în raport cu media Uniunii Europene. „În prezent, urmare analizei efectuate în ceea ce priveşte nivelurile accizelor practicate de statele membre, se constată că România are printre cele mai scăzute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevăzute de legislaţia Uniunii Europene. Astfel, România a ajuns în iulie 2017 să înregistreze cel mai mic preţ al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană şi al treilea cel mai mic preţ pentru motorină”, suțin, în nota de fundamentare, reprezentanții Ministerului Finanțelor. De la 1 ianuarie 2017, preţurile carburanţilor s-au redus ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenţi/litru şi a scăderii TVA cu un punct procentual. Reintroducerea supraaccizei înseamă creșteri de prețuri și afectează nivelul inflației.

Fără impozit pe dividende 

O altă modificare importantă este eliminarea impozitelor pe dividende pentru persoanele fizice şi pentru dividendele date între persoanele juridice române. Este prevăzută, de asemenea, și scutirea de impozit pe venitul din dividende obținut din România de persoanele fizice nerezidente și firmele străine, rezidente într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție pentru eliminarea dublei impuneri. În prezent, dividendele se impozitează cu o cotă de 5%, iar acest procent va trebui achitat și anul viitor de către persoanele fizice nerezidente și firmele străine rezidente în alte jurisdicții.

 

Facilități pentru medici

De la 1 ianuarie 2018, medicii nu vor mai plăti impozit pe venit, indiferent dacă veniturile sunt din salarii sau din activităţi independente. Facilitatea ar avea menirea de a opri exodul medicilor spre statele europene care le oferă condiții mai bune de muncă și de trai. 

Impozitul pe mijloacele de tran­sport agricole va dispărea, în timp ce terenurile agricole lucrate vor fi scutite de impozit. În schimb, cele nelucrate timp de doi ani la rând ar putea fi impozitate cu până la 100 lei pe hectar, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliilor locale.

În plus, s-au mai stabilit noi reguli privind încadrarea veniturilor din activități independente, au apărut schimbări în ceea ce privește impozitarea re­pre­zen­tanțelor firmelor străine, iar băncile nu mai pot deduce creanţele vândute decât într-o proporţie de maximum 30%.