Compania chineză Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri din lume, ar putea majora preţul produselor sale, în cazul în care SUA va mări tarifele aplicate importurilor. ”Preţurile cu amănuntul pentru produse ca PC-uri şi smartphone-uri vor creşte dacă vor creşte tarifele”, a precizat preşedintele Lenovo, Yang Yu. Anunţul gigantului asiatic a provocat scăderea acţiunilor sale cu 6,5%, la un minim al ultimelor două luni, potrivit agenţiei Reuters.

Deşi vânzările solide de PC-uri au dublat profitul, iar rezultatele trimestriale ale Lenova au depăşit aşteptările, incertitudinile tot mai mari cauzate de conflictul comercial dintre SUA şi China ar putea afecta grav compania cu sediul în Hong Kong. Preşedintele Lenovo mai spune că mutarea producţiei din China, pentru a evita tarifele americane, s-ar solda tot cu creşterea preţurilor, deşi anvergura globală a producţiei Lenovo îi conferă flexibilitatea de a face ajustări, aşa că grupul va rămâne dedicat Chinei.

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a declarat recent că va amâna impunerea de tarife de 10% pentru produse fabricate în China precum tablete şi laptopuri, dar că va aplica tarife pentru computerele desktop şi alte multe produse de la 1 septembrie.

Lenovo a înregistrat o cotă de piaţă record pe segmentul PC-urilor în trimestrul al doilea, de 25,1%. Veniturile generate de PC-uri şi dispozitivele smart au crescut cu 12%, în timp ce afacerile cu dispozitive mobile au scăzut cu 9%. Profitul net al Lenovo a crescut la 162 milioane de dolari în trimestrul doi, iar veniturile au crescut la 12,51 de miliarde de dolari.