Pe 2 iulie Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor raporta incidența bolii în Irlanda la 2,9 cazuri per 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile; Regatul Unit avea 22,7, aproape de opt ori mai mult.

Luni situația s-a inversat; incidența este acum 16,9 în Irlanda și crește rapid; în Regat e 16,5 și e mai stabilă. Iată că din nou, ca în cazul majorității cifrelor legate de mortalitate, Irlanda a revenit undeva la mijlocul plutonului în ce privește limitarea răspândirii Covid-19.

Acum o lună, miniștrii se lăudau cu cifrele mici ale Irlandei în timp ce implementau una dintre cele mai restrictive politici de călătorie din orice țară europeană, o abordare unică care devia de la cele adoptate de majoritatea vecinilor noștri din UE.

Acum nu se vor mai lăuda, cu graficele în urcare bruscă „mulțumită” celor patru mari focare izbucnite în fabrici de procesare a cărnii din centrul țării și altor focare izolate din majoritatea celor 26 de comitate. Comitatul Kildare, cu o incidență de 138 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, are în prezent cele mai proaste cifre comparativ cu oricare țară din Europa (deși e posibil ca Spania și România să aibă regiuni cu cifre mai mari).

Am fost mult prea încrezuți atunci? Probabil. Ne-am culcat pe o ureche? Probabil n-a fost cazul, dar nici schimbarea de guvern nu a ajutat.