În urmă cu câțiva ani, alegerea între cumpărarea unui vehicul nou sau second-hand era mult mai simplă. Tot ce trebuia să faceți era să vă dați seama câți bani doriți să cheltuiți, ce tip de caroserie doriți și ce tip de combustibil ar trebui să folosească vehiculul dvs.

Nu mai este atât de simplu

Pe măsură ce producătorii de semiconductori încearcă să răspundă exploziei cererii din partea producătorilor de electronice de larg consum, fabricanților de automobile le este din ce în ce mai dificil să se aprovizioneze cu cipurile necesare funcționării vehiculelor. Ceea ce înseamnă că este mult mai complicat să cumperi o mașină nouă în 2022 decât în anii precedenți. Unele modele au dispărut de la vânzare, iar în cazul altora, timpii de așteptare pot fi mai mari de un an.

Nici piața de mașini second-hand nu este în cea mai bună formă. Lipsa de mașini noi a împins prețul vehiculelor rulate la cote fără precedent, făcând alegerea între noi și vechi și mai dificilă.

Așadar, dacă sunteți hotărâți să vă cumpărați o mașină în 2022, aveți o sumedenie de lucruri de luat în considerare. Pentru a vă ajuta să dezlegați această problemă, am vorbit cu expertul auto carVertical Matas Buzelis. Haideți să aflăm dacă în 2022 ar trebui să alegeți o mașină nouă sau la mâna a doua.

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra o mașină nouă sau rulată

Cumpărarea unei mașini este o experiență și captivantă, dar și stresantă. În calitate de potențial cumpărător, există câteva lucruri pe care ar trebui să le abordați înainte de a face o achiziție.

„Cerințele personale. Acestea sunt cel mai important factor de luat în considerare atunci când achiziționați un vehicul. Nu contează dacă este o mașină nouă sau rulată. Următoarea dvs. achiziție vă poate aduce mult mai multe satisfacții decât v-ați imaginat, dacă vă înțelegeți foarte clar propriile preferințe.” – spune Matas Buzelis.

Dar care sunt avantajele și dezavantajele alegerii unei mașini noi sau rulate?

De ce să cumpăr și de ce să nu cumpăr o mașină nouă?

Prințul Philip, Ducele de Edinburgh, a spus odată că atunci când un bărbat îi deschide ușa mașinii soției sale, este vorba fie de o mașină nouă, fie de o soție nouă.

Acesta este unul dintre cele mai mari avantaje ale unei mașini nou-nouțe – este pur și simplu mai interesantă și are un impact mai semnificativ decât una la mâna a doua!

Dar asta nu este tot, deoarece toate mașinile noi deschid ușa către o lume în care soluțiile tehnologice moderne aduc o serie de beneficii utile. Iar lista beneficiilor unice ale unei mașini noi continuă cu:

 

 • Fiabilitate. Producătorii de automobile au reușit de multă vreme să îmbunătățească performanța motoarelor și ale pieselor în mișcare. De aceea, cu o întreținere corespunzătoare, o mașină nouă va excela întotdeauna când vine vorba despre fiabilitate.
 • Protecția oferită de garanție. Acesta este unul dintre cele mai semnificative avantaje ale unei mașini noi. Să presupunem că o componentă a vehiculului dumneavoastră se defectează în mod neașteptat, deoarece furnizorul producătorului nu a reușit să furnizeze o piesă de calitate. În acest caz, producătorul va fi întotdeauna dispus să vă înlocuiască piesa gratuit.
 • Siguranță sporită pentru pasageri. Regulile de siguranță din ce în ce mai stricte încurajează producătorii să investească în siguranță în fiecare an. Procedând astfel, ei caută soluții de inginerie inovatoare care îmbunătățesc structura vehiculului și care limitează riscurile la care sunt expuși pasagerii în cazul unui accident.

Mașinile noi au, fără îndoială, beneficiile lor, dar nu sunt fără cusur deoarece acestea:

 • Sunt scumpe. Mai multe sisteme de siguranță și mai multe caracteristici înseamnă și prețuri mai mari. În ultimii ani, mașinile noi au devenit din ce în ce mai scumpe. Uneori chiar prea scumpe.
 • Își pierd rapid din valoare. Un vehicul nou își pierde mult din valoare în primii ani de folosință. Iar după unele estimări, pierderea imediat după cumpărare poate fi de 20% din valoarea mașinii.
 • Sunt mai scump de asigurat. Tehnologia cu care sunt echipate din ce în ce mai mult mașinile noi a crescut, de asemenea, costul asigurării auto. Acest lucru este valabil mai ales pentru mașinile de ultimă generație.

Pentru a atenua problema deprecierii rapide, Buzelis scoate în evidență mașinile noi electrice: „În timp ce mașinile electrice pot reprezenta astăzi un răsfăț costisitor, peste câțiva ani cererea de vehicule electrice rulate va crește vertiginos, permițându-vă să le vindeți la un preț mult mai mare și, astfel, să minimizați pierderea valorii reziduale.”

Dar cum rămâne cu mașinile rulate? Sunt o alegere bună sau nu?

Având în vedere toate cheltuielile care vin asociate cu mașinile noi, mulți oameni aleg să-și cumpere ceva la mâna a doua. Și această alegere are cu siguranță multe beneficii, cum ar fi:

 • Prețuri mai mici. În momentul în care un vehicul apare pe piața mașinilor second-hand, o mare parte din deprecierea acestuia a avut loc deja (și a fost plătită de proprietarul anterior).
 • Mai multe recenzii disponibile. Șoferii care au achiziționat un vehicul nou nu ratează ocazia de a-și împărtăși experiențele. Recenziile de la alți șoferi vă pot ajuta să evitați o achiziție riscantă și să anticipați ce probleme ați putea avea în viitor.
 • Mai ieftin de asigurat. Mașinile mai vechi probabil au trecut de faza în care erau scumpe, sau de momentul în care piesele de schimb erau extrem de costisitoare. În plus, mașinile mai vechi sunt mai puțin probabil să fie furate.

Deși acestea sunt principalele beneficii ale unei mașini second-hand, puteți cumpăra și un vehicul second-hand certificat de la un dealer. Vehiculele second-hand certificate sunt de obicei mai scumpe decât alte vehicule second-hand, dar au fost inspectate temeinic și vin cu o garanție din partea producătorului.

Sună bine, nu-i așa? Dar care sunt motivele pentru care nu ar trebui să alegi o mașină uzată? Printre altele, avem:

 • Eficiență mai slabă a motorului. Producătorii cheltuiesc milioane pentru a crește eficiența motorului an de an și pentru a reduce emisiile. Acest lucru este valabil mai ales pentru modelele cu motoare pe benzină sau electrice. Nici măcar o mașină veche de numai cinci ani nu poate egala eficiența uneia noi din același model.
 • Selecție limitată. Când cumpărați o mașină rulată va trebui să vă limitați la alegerile disponibile în acel moment în fața dvs. Prin urmare, dacă aveți nevoi specifice, s-ar putea să nu fie ușor să găsiți mașina potrivită.
 • Unele piese pot fi scumpe. Pe măsură ce o mașină îmbătrânește, marea majoritate a componentelor se vor uza mai devreme sau mai târziu. Schimbarea unui bec sau a suspensiei nu sunt operații dificile, dar anumiți senzori sau unele sisteme electronice pot fi costisitor de înlocuit, chiar și la o mașină veche de zece ani.

În plus, potrivit lui Buzelis, „Deficitul de mașini noi de pe piață a crescut cererea pentru mașini uzate. Și pe măsură ce cererea crește, cresc și prețurile”. Totuși, mașinile mai vechi vor rămâne mai ieftine decât cele noi.

Mașinile rulate ar putea fi o opțiune mai bună în 2022 – iată de ce

2021 a fost un an mai mult decât greu pentru industria auto. Aproape fiecare producător cunoscut din lume a avut probleme cu lanțul de aprovizionare.

„Lipsa semiconductorilor și a altor piese esențiale a făcut ca producătorii să nu poată onora toate comenzile posibile de mașini. De exemplu, în Germania, producția de mașini a fost la cel mai scăzut nivel din 1996” – dezvăluie Matas Buzelis.

În timp ce majoritatea producătorilor sunt de acord că situația ar trebui să se stabilizeze sau chiar să se îmbunătățească în 2022, asta nu înseamnă că cei care optează pentru mașini noi nu se vor confrunta cu dificultăți.

Mașinile noi vor fi în continuare echipate cu echipamente mai puțin bune decât ar permite avansul tehnologic, iar livrările vor dura în continuare mai mult decât e prevăzut. Mai mult, va exista și șansa ca agentul de vânzări care v-a preluat comanda să vă sune într-o zi și să vă spună că aceasta este anulată. Dezamăgitor dar adevărat.

În opinia lui Buzelis, acestea sunt motivele pentru care mașinile second-hand par o investiție mai logică și mai sigură și în acest an: „Pe măsură ce consultați piața de mașini second-hand, veți descoperi foarte repede oferte diferite, interesante și tentante la prețuri rezonabile. De exemplu, un vehicul vechi de doi ani care vine cu garanție de la producător va fi cu aproximativ 15 – 25 % mai ieftin decât unul nou-nouț dotat doar cu echipamentele de bază. Acest tip de mașină poate fi cumpărat și condus imediat, în loc să așteptați livrarea unui vehicul nou pentru o perioadă necunoscută.”

Sună bine, dar ce este mai potrivit să aleg?

Din nou, o alegere bună presupune să știți ce este mai potrivit pentru dvs.

Când vă gândiți ce drum să urmați, nu trageți concluzii pripite. Mai bine comparați ofertele disponibile și gândiți-vă la beneficiile pe termen lung ale achiziționării unui anumit tip de mașină.

Acestea fiind spuse, având în vedere situația actuală de pe piațele de mașini noi și second-hand, alegerea mai logică și mai rațională în zilele noastre pare să fie cumpărarea unui vehicul second-hand cu o garanție valabilă din partea producătorului.

Mașina de acest tip va fi considerabil mai ieftină decât una nou-nouță și în același timp va oferi aceleași caracteristici de siguranță plus umbrela protectoare a producătorului, ceea ce vă va ajuta la rezolvarea oricăror defecțiuni neașteptate.