Legea care reglementează sistemul de economisire și creditare (BAUSPAR) a fost adoptată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial. După mai bine de doi ani de la blocarea sistemului în urma unui control al Curții de Conturi, cele două bănci pentru locuințe din sistem, respectiv BCR și Raiffeisen Bank, au mai acordat doar credite, în valoare totală de 100 milioane lei, nefiind permisă deschiderea de noi conturi, cu o valoare medie a creditelor între 20.000 și 30.000 de lei. De asemenea, nici statul român nu a mai acordat primele anuale aferente componentei de economisire. Prin promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial, sistemul de economisire-creditare poate fi reluat. Noua lege aduce câteva modificări modului în care pot fi utilizați banii aferenți creditelor astfel încât să se încaseze și prima de la stat. 
Actul normativ stabilește că persoanele care vor intra în sistem se obligă să demonstreze că banii primiți de la statul român au fost utilizați exclusiv pentru domeniul locativ, chiar și după perioada minimă de economisire de cinci ani. Obligativitatea justificării sumelor nu este necesară și pentru suma pe care clientul a economisit-o în perioada contractuală. Beneficiarii primei de stat vor fi cei care au economisit cel puțin cinci ani sau cei care contractează un credit imobiliar indiferent de vârstă. Prima anuală de stat reprezintă 25% din suma economisită pe parcursul unui an, dar nu mai mult de echivalentul a 250 de euro.
În noua lege nu se aplică limite legată de vârsta clientului care poate încheia un contract de economisire-creditare. Limita de vârstă a fost una dintre „neregulile“ constatate de Curtea de Conturi, dar s-a demonstrat ulterior că nicio țară din Uniunea Europeană, unde sistemul bauspar funcționează de mulți ani, nu impune o astfel de limită.  De asemenea, dacă două persoane căsătorite încheie contracte separate de economisire-creditare, vor beneficia fiecare de prima de la stat, dar dacă o persoană încheie mai multe contracte atunci limita rămâne cea stabilită, de 250 de euro anual. 

Clienților vechi nu li se aplică noua lege

Legea nu spune însă ce se va întâmpla cu clienții aflați deja în sistem și care au fost blocați în ultimii doi ani și jumătate, drept pentru care aceștia vor continua contractele în condițiile stabilite de legea aflată în vigoare la data semnării acestora. De asemenea, aceștia așteaptă în continuare primele de la stat aferente ultimilor ani și care nu au mai fost acordate, ei putând utiliza doar sumele deja economisite și dobânzile aferente. Primele de la stat rămân blocate până la o decizie definitvă a instanței. 
Principiile sistemului de economisire-creditare sunt, în esență, foarte simple: clientul economisește o perioadă de minimum cinci ani, cu statul susținând această acțiune prin acordarea unei prime, apoi poate contracta un credit bancar care să completeze suma de care are nevoie pentru un proiect în domeniul locativ. De regulă, este vorba de renovarea sau reabilitarea locuinței, nu de achiziționarea unui imobil. 
Activitatea de renovare a locuinței, care înseamnă îmbunătățirea nivelului de trai al persoanei sau familiei, este foarte importantă pentru România în condițiile în care un sondaj IRSOP arată că peste 84% dintre români au măcar o problemă cu locuința, iar peste 75% menționează că principala cauză este vechimea imobilului și nevoia acută de reabilitare, renovare și modernizare. „Plecând de la această realitate, credem că deblocarea sistemului de economisire-creditare va conduce la o îmbunătățire a condițiilor locative ale românilor“, arată reprezentanții Asociației Băncilor de Locuințe din România (ABDLR). 
Reprezentanții Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe (EFBS) au arătat că „în România există un potenţial de creştere  substanţială a sistemului de economisire creditare în următorii ani, la un nivel de penetrare comparabil cu cel al altor ţări europene“. Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit „cadrul de lucru“ instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite ipotecare cu dobânzi fixe.
De asemenea, sistemul reprezintă un element important al sistemului financiar, iar economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că guvernul oferă o primă de stat pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă.

 

Cât de vechi sunt locuințele din România