Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a transmis noile reguli ce trebuie respectate la intrarea pe teritoriul Regatului Unit.

„Începând de vineri, 7 ianuarie 2022, ora 4.00 GMT, persoanele vaccinate cu schema completă și copiii minori (sub 18 ani)
NU trebuie să mai prezinte la intrarea în Anglia certificatul care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19.
De asemenea, persoanele vaccinate NU mai sunt obligate să efectueze perioada de autoizolare până la sosirea rezultatului testului din ziua 2.

Totodată, începând de duminică, 9 ianuarie 2022, ora 4.00 GMT, pentru testul din ziua 2 persoanele vaccinate și copiii de peste 5 ani pot opta pentru varianta unui test rapid antigen în loc de test tip PCR.

Ce trebuie să facă persoanele nevaccinate?

Precizăm că pentru persoanele nevaccinate regulile de intrare pe teritoriul UK rămân neschimbate:
prezentarea, la intrarea pe teritoriul britanic a unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 (tip PCR sau rapid antigen), efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie;

Rezervarea și achitarea, anterior sosirii, a pachetului de 2 teste COVID-19 tip PCR (pentru ziua a 2-a si a 8-a de la sosire) ;
efectuarea unei perioade de 10 zile de autoizolare la adresa de domiciliu/adresa declarată la sosire.

Menționăm că rămâne valabilă obligativitatea pentru toate persoanele – vaccinare sau nevaccinate – de a completa, în prealabil (cu maximum 48 de ore înainte de sosire), Formularul de Localizare (Passenger Locator Form), disponibil aici.

Informații suplimentare despre condițiile de intrare pe teritoriul Angliei sunt disponibile aici.„, a transmis Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Omicron face ravagii în Marea Britanie

Premierul britanic a declarat că varianta Omicron va pune o presiune „considerabilă” pe unitățile medicale din Marea Britanie. Boris Johnson a exclus însă orice restricții suplimentare, dar a recomandat elevilor să poarte masca în timpul orelor începând cu această săptămână.

Spitalele vor fi supuse unei presiuni ”considerabile” în următoarele câteva săptămâni în Marea Britanie din cauza răspândirii rapide a variantei Omicron a coronavirusului, a declarat luni premierul Boris Johnson, excluzând totuşi noi restricţii.

”Trebuie să recunoaştem că presiunea asupra NHS (serviciului de sănătate publică), asupra spitalelor noastre va fi considerabilă în următoarele două săptămâni şi, posibil, mai mult”, a declarat liderul conservator în marja vizitei la un centru de vaccinare în Anglia.

”Nu există nicio îndoială că Omicron continuă să se răspândească în toată ţara”, a adăugat el, dar este ”în mod clar mai puţin virulent” decât alte variante precum Alpha şi Delta.

Regatul Unit, una dintre cele mai afectate ţări cu aproape 149.000 de morţi din cauza pandemiei, se confruntă cu o explozie de contaminări (peste 137.000 de cazuri în Anglia şi Ţara Galilor duminică, 2 decembrie) atribuită Omicron.