Donald Trump este audiat la Biroul Procurorului General din New York

Momentan, nu este clar dacă la această audiere cu ușile închise Donald Trump va răspunde la întrebări sau își va afirma dreptul garantat de Al Cincilea Amendament la Constituția SUA împotriva autoincriminării.

Precizăm că audierea sa are loc la doar două zile după ce a avut loc percheziția poliției federale, FBI, la reședința sa din Mar-a-Lago (Florida). Percheziția a avut loc pentru a se găsi anumite documente confidențiale din timpul mandatului său prezidențial, documente pe care Donald Trump le-ar fi adus pe proprietatea sa.

Inițiativa FBI a fost speculată de liderii Partidului Republican din SUA, care au amenințat că, după ce vor prelua controlul în Camerele Congresului, vor pune sub anchetă Departamentul Justiției pentru pretinse ingerințe politice.

Menționăm că audierea lui Donald Trump vine după o anchetă de trei ani legată de finanțele Trump Organization, asociație fondată de el cu mult înainte de a deveni președinte al Statelor Unite ale Americii.

Pe scurt, Trump Organization este suspectată de „activități financiare frauduloase şi de inducere în eroare”, fiind acuzată că ar fi mărit artificial valoarea unor active pentru a obține credite și polițe de asigurare.

În plus, această companie ar fi redus valoarea activelor pentru a evita plata unor taxe. Precizăm că din Trump Organization fac parte companiile deținute de familia lui Donald Trump, relatează CNN.

Casa lui Donald Trump a fost percheziționată de către FBI

Conform unor surse judiciare citate de cotidianul american The New York Times, investigaţia FBI este separată de investigația legată de violenţele produse la sediul Congresului SUA pe data de 6 ianuarie 2021.

„După ce am colaborat şi am cooperat cu agenţiile guvernamentale relevante, acest raid neanunţat în casa mea nu era necesar şi nici adecvat.

Acestea sunt vremuri întunecate pentru naţiunea noastră, în condiţiile în care frumoasa mea casă din Mar-A-Lago, în Palm Beach, Florida, este în prezent asediată, vizată de un raid şi ocupată de un grup mare de agenţi FBI. Nu i s-a mai întâmplat aşa ceva până acum vreunui preşedinte al Statelor Unite”, a declarat luni Donald Trump.

Acţiunea FBI marchează o escaladare dramatică în monitorizarea lui Donald Trump de către autorităţile americane şi intervine în contextul în care el se pregăteşte să candideze, din nou, pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. După percheziția de luni a FBI, sute de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat în faţa reşedinţei sale din Florida, relatează postul american NBC Miami.

Încă de la începutul acestui an, Departamentul Justiţiei de la Washington anchetează prezenţa unor documente clasificate în cutii recuperate din reşedinţa lui Donald Trump de la Mar-a-Lago de Administraţia Arhivelor Naţionale.

Legislaţia federală din SUA interzice depozitarea de documente clasificate în locuri neautorizate. Cu toate acestea, Donald Trump ar putea pretinde în instanţa judecătorească că, în calitatea de fost preşedinte, el deţinea în momentul preluării documentelor autoritatea absolută pentru declasificare.

Donald Trump este vizat şi de o investigaţie federală separată, referitoare la eforturile de a evita validarea rezultatelor scrutinului prezidenţial din 2020 şi la violenţele produse la Capitoliu pe data de 6 ianuarie 2021.