Noi emoţii la Centrala nucleară de la Cernavodă!

Unitatea 2 a Centralei de la Cernavodă s-a deconectat din nou de la Sistemul Energetic Naţional

Miercuri seara, Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional, a anunţat, joi, societatea Nuclearelectrica. Motivul: un tranzient în sistemul energetic care a afectat partea clasică, fără a fi afectate funcţiile de securitate nucleară ale unităţii, se arată în comunicatul Nuclearelectrica.

“Deconectarea automată a Unităţii 2 s-a produs în condiţii de siguranţă, toate sistemele unităţii funcţionând şi răspunzând conform proiectului în astfel de situaţii”, au precizat reprezentanţii societăţii.

Momentul în care Unitatea 2 va fi din nou conectată la reţea va fi anunţat ulterior.

Deconectarea automată a Unităţii 2 precum şi lucrările de remediere nu au impact asupra securităţii nucleare a reactorului, personalului unităţii, populaţiei şi mediului înconjurător, se mai indică în comunicatul citat, citat de Agerpres.

Unitatea 2 a fost în programul regulat de mentenanţă între 9 mai şi 14 iunie

Şi pe data de 10 iulie a avut loc o deconectare automată, “ca urmare a apariției unei disfuncționalități în partea clasică a unității, fără impact pe partea nucleară”. Atunci, reconectarea s-a finalizat două zile mai târziu, în seara zilei de 12 iulie.

Între 9 mai şi 14 iunie, Unitatea 2 a fost într-un program de oprire planificată, de mentenanţă, ce are loc din doi în doi ani.

“SN Nuclearelectrica SA anunţă că lucrările aferente opririi planificate a Unităţii 2 CNE Cernavodă au fost finalizate, inclusiv cele efectuate pentru remedierea unor probleme identificate la sistemul electric, in partea clasica a centralei care au condus la extinderea perioadei de oprire planificata cu 1 zi”, anunţa Nuclearelectrica pe data de 14 iunie.

Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă operează Unităţile 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW, aceste reactoare asigurând aproximativ 20% din necesarul de energie al României. Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007.