Lucrările de pe drumurile publice trebuie să fie semnalizate în timpul nopţii de lămpi luminoase, prin grija firmelor ce se ocupă de execuţia acestora, se arată în document:"Semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie. Aceasta este însoţită pe timpul nopţii de lămpi cu lumină galbenă intermitentă sau în cascadă şi se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliţiei rutiere, astfel încât să asigure deplasarea în siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, conform reglementărilor în vigoare".

Vechile prevederi legale nu făceau nicio precizare cu privire la semnalizarea luminoasă pe timp de noapte a lucrărilor executate pe drumurile publice. Concret, actul normativ dispunea doar că "semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie şi se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliţiei rutiere, astfel încât să asigure deplasarea în siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, conform reglementărilor în vigoare".

În expunerea de motive ce a însoţit Legea nr. 93/2016 în forma sa de proiect era explicat că, în ceea ce priveşte accidentele de ciculaţie, în România se înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeană, una dintre cauze fiindsemnalizarea necorespunzătoare a lucrărilor de pe drumurile publice.Nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a obstacolelor sau a lucrărilor aflate în zona drumurilor publice reprezintă o contravenţie sancționată cu amenzi cuprinse între 2.625 şi 12.500 de lei.