Mai întâi, trebuie ținut cont că ultima zi din acest an este data finală până la care facilităţile de transport pentru persoanele care beneficiază de acest drept, potrivit legii, se mai poate face pe baza tichetelor de călătorie gratuită sau a taloanelor speciale de călătorie. După 31 decembrie 2014, acestea se vor acorda pe baza cardului emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), scrie Agerpres.

Tot până la 31 decembrie, utilizatorii de pe piaţa gazelor trebuie să negocieze cu furnizorii preţuri noi, înainte de eliminarea completă a preţurilor reglementate pentru consumatorii non-casnici, la începutul anului 2015. 

Modificări de la 1 ianuarie

– Salariul minim pe economie se majorează la 975 lei, iar pensiile vor fi majorate cu 5%, potrivit ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.

– Preţul mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate creşte cu 0,26%, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

– Nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură, utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

– Piaţa gazelor se liberalizează pentru IMM-uri.

– Salariile angajaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială vor creşte cu 100 de lei brut, de la 1 ianuarie 2015, bugetul pentru plata integrală a drepturilor salariale pentru luna decembrie 2014 fiind asigurat, potrivit declaraţiilor preşedintelui Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu.

– Operatorii economici vor putea beneficia de simplificarea birocraţiei prin extinderea aşa numitei contabilităţi simplificate până la o cifră de afaceri de 700.000 de euro, faţă de 35.000 de euro, valoarea prevăzută până la această dată.

– România aplică, de la această dată, un sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor implicaţi în sistemul de gestionare a fondurilor europene.

– Societăţile de asigurări din România introduc standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), care devin obligatorii pentru toate societăţile de asigurări/reasigurări autorizate în România şi pentru cele care activează în baza dreptului de liberă stabilire. IFRS reprezintă un set de standarde contabile care vizează întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare într-un mod transparent, care să permită comparabilitatea informaţiilor la nivel internaţional.

– Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu mai permite companiilor de asigurare să modifice tarifele de primă pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA) mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare notificată, precum şi acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare.

– Începând cu această dată, voucherele de vacanţă pot fi emise numai în sistem on-line de către Autoritatea Naţională pentru Turism, conform unei Ordonanţe de Guvern publicată în Monitorul Oficial din 5 august 2014, a informat Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT).

– CFR Călători lansează oferta de călătorie ''Trenurile Zăpezii 2015'', prin care călătorii vor beneficia, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2015, de reduceri tarifare la trenurile care circulă spre şi dinspre cele mai căutate staţiuni montane pentru schi, cum sunt cele de pe Valea Prahovei, Vatra Dornei, Petroşani – pentru staţiunile Parâng şi Straja.

– Acciza pentru pălincă va fi eliminată, începând din 2015, potrivit unui proiect de Lege care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015.

– De la această dată, cetăţenii din România şi Republica Moldova pot să transfere bani prin intermediul unui nou produs financiar, lansat în colaborare de Compania Naţională ''Poşta Română'' (CNPR) şi Întreprinderea de Stat Poşta Moldovei.

– Lituania intră în uniunea monetară a UE, devenind al 19-lea stat membru al zonei euro. 
1 ian 2015 Budapesta – Data de la care operatorul ungar al reţelei de gazoducte, FGSZ Ltd, va asigura din nou livrările de gaze Ucrainei.

Alte modificări din primul trimestru al anului

5 ian Bucureşti – Categoriile Premium şi Standard înlocuiesc categoriile I, II şi III de pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

6 ian Bucureşti – BRD Groupe Societe Generale elimină comisionarea pe tranşe a plăţilor şi încasărilor inter şi intrabancare în lei, precum şi spezele SWIFT aferente plăţilor interbancare în valută.

7 ian Bucureşti – Şedinţa Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României pe probleme de politică monetară.

9 ian Kiev – Începerea vizitei unei echipe de experţi de la Fondul Monetar Internaţional pentru noi discuţii cu privire la implementarea programului de reforme economice în Ucraina.

22 ian Berna – Intrarea în vigoarea a unei noi măsuri excepţionale adoptate de Banca Naţională a Elveţiei (BNS) în încercarea de a evita o altă apreciere a francului, prin introducerea unei dobânzi negative de 0,25% pentru depozitele constituite de băncile comerciale la banca centrală.

25 feb Bucureşti – Data lansării noii pieţe de acţiuni dedicată IMM-urilor, intitulată AeRO, potrivit anunţului Bursei de Valori Bucureşti (BVB). 
Sursa: Agerpres