Un număr de 27 de cazuri de infectare cu noul COVID au fost anunțate de Ministerul Sănătății. Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti. S-au mai înregistrat cazuri în Ilfov, Cluj, Vâlcea, Timiş Caraş-Severin, Galaţi şi Mureş.

”Ministerul Sănătăţii a fost informat astăzi de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile că au fost raportate 27 de cazuri noi de infectare cu SARS-Cov-2, noua varianta UK – linia genetică B.1.1.7, a transmis, vineri seară, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că sunt 17 cazuri în municipiul Bucureşti. Alte două cazuri în judeţul Ilfov și încă două cazuri în judeţul Cluj. Mai sunt două cazuri în judeţul Vâlcea şi câte un caz în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Galaţi şi Mureş.

Noul COVID, prezent în 24 de cazuri

Reprezentanţii MedLife au anunţat, vineri, că, în urma analizei aleatorii a 90 de probe din mai multe oraşe ale ţării, s-a constatat că 24 dintre acestea conţineau noua tulpină din Marea Britanie a coronavirusului.

Specialiștii MedLife au efectuat o analiză prin care arată că, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Aceste probe au fost recolate în perioada 13 – 21 ianuarie și provin din mai multe orașe din țară.

“Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79.

Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.