Felul în care ADN-ul se transformă în structuri vii  a fost descoperit şi explicat de câştigătorii premiului Nobel pentru chimie din 2009. Doi americani şi un israelian au aflat cum arată ribozomii şi cum funcţionează ei la nivel atomic. Această descoperire are aplicaţii în tratarea bolilor infecţioase.

Venkatraman Ramakrishnan este liderul echipei de cercetători a laboratorului de Biologie Moleculară din Cambridge, Thomas A. Steitz este profesor de biofizică moleculară şi biochimie la universitatea Yale, Connecticut şi Ada E. Yonath, profesor la Institutul Ştiinţific Weizmann din Israel . Ei vor împărţi premiul de 1,4 milioane de dolari acordat de Fundaţia Nobel in acest an.

Laureaţii au descoperit structura şi funţiile ribozomilor, producătorii proteinelor care controlează chimia tuturor organismelor vii, şi au creat un model tridimensional care arată felul în care aceştia interacţionează cu diferite antibiotice. Ribozomii au o importanţă extrem de mare pentru viaţă, rolul lor fiind de a transforma informaţiile conţinute de ADN în structuri vii.

Biologie fundamentală

“Înţelegerea felului în care funcţionează ribozomii este importantă pentru înţelegerea vieţii. Aceste modele sunt acum folosite de oamenii de ştiinţă pentru crearea unor noi antibiotice, contribuind astfel la promovarea vieţii şi reducerea suferinţei umane”, au spus reprezentanţii comitetului Nobel la conferinţa de presă transmisă live pe Internet.

Cei trei câştigători ai premiului se cunosc personal deşi au lucrat separat. “Cred că a fost dificil pentru membrii comitetului să ia această decizie, pentru că mai multe echipe de cercetători au lucrat în domeniu în ultimii 40 de ani. Este biologie fundamentală”, a declarat profesorul Ramakrishnan într-o intervenţie telefonică în cadrul conferinţei.

Yonath este prima femeie laureată a pemiului Nobel pentru chimie în ultimii 45 de ani. Din 153 de premii, doar trei au fost acordate unor femei. Marie-Curie a primit premiul în 1911 iar fiica sa, Irene Joliot-Curie, şi soţul său, Frederic Joliot, au împărţit premiul în 1935. Ultima femeie care a câştigat premiul Nobel pentru Chimie a fost Dorothy Crowfoot Hodgkin în 1964.