Pe segmentul pensiilor facultative, NN Asigurări de Viață a administrat active nete în beneficiul celor 167.778 de participanti în valoare de 646,5 milioane de lei în primul trimestru din 2016, în creștere cu aproximativ 20% față de primul trimestru al anului anterior.

O evoluția pozitivă raportată la aceeași perioadă trecută, de peste 25,5%, a fost înregistrată și pentru activele nete administrate de NN Pensii pentru cei 1,9 milioane de participanți la Pilonul II, care au atins valoarea de 9,6 miliarde de lei.

"Asigurările de viață cu componentă de protecție au fost mai degrabă preferate de clienții noștri, numărul celor care au achiziționat un astfel de produs în primele trei luni ale acestui an crescând cu 85% comparativ cu 2015. Totodată, avem în portofoliu cu 10% mai mulți clienți de pensii facultative decât anul trecut ceea ce înseamnă ca atât companiile, cât și clienții individuali s-au orientat către acest produs financiar, oferindu-l ca beneficiu extra-salarial, respectiv alegându-l ca modalitate de economisire individuală pe termen lung", a declarat Marius Popescu, director general NN Asigurări de Viață.

Pe segmentul asigurărilor de viață:

•                                     NN Asigurări de Viață a administrat active financiare în valoare de 3,1 miliarde de lei în primul trimestru din 2016, în creștere cu 6,3% față de primele trei luni din anul precedent.

•                                     Valoarea primelor brute subscrise a fost de 157,4 milioane de lei, cu 2,6% mai mari față de primul trimestru din 2015 pe fondul creșterii interesului clienților noi pentru planurile financiare de protecție.

•                                     Prima brută medie de asigurare pentru contractele încheiate în primele trei luni din 2016 s-a cifrat la aproximativ 1850 de lei, nivel similar cu cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent.

•                                     Suma asigurată medie a fost de 75.176 lei în primul trimestru al acestui an, cu 39% mai mare față de primele trei luni din 2015. 

•                                     NN Asigurări de Viață a plătit asiguraților un volum al indemnizațiilor pentru evenimente asigurate de 8,2 milioane de lei în perioada ianuarie-martie a acestui an, comparabil cu nivelul din perioada similară a anului precedent.

•                                     Pentru polițele ajunse la finalul perioadei contractuale, NN a plătit clienților 28,1 de milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult decât în 2015.

•                                     În același timp, valoarea plătită pentru contractele răscumpărate sau reziliate în primul trimestru din 2016 a scăzut cu 5%, până la 42,4 de milioane de lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

•                                     Coeficientul de lichiditate al NN Asigurări de Viață a fost de 4,8 la finalul primului trimestru din 2016.

Profitul brut al NN Asigurări de Viață s-a cifrat la 6 milioane de lei în primul trimestru din 2016 și include cheltuielile excepționale realizate ca parte a procesului de rebrading al companiei în NN demarat la începutul anului 2015, precum și investițiile în dezvoltarea operațiunilor de business pe plan local. Profitul din activitatea curentă, fără a lua în calcul aceste cheltuieli excepționale, a atins 6,8 milioane de lei în perioada ianuarie-martie a acestui an.

Pe segmentul pensiilor facultative:

•                                     NN Asigurări de Viață a înregistrat active nete administrate în primul trimestru din 2016 în beneficiul participantilor în valoare de 646,5 milioane de lei, cumulat pentru fondurile NN Activ și NN Optim, în creștere cu aproximativ 20% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Volumul activelor administrate de NN Asigurări de Viață reprezintă puțin sub 50% din totalul activelor administrate la nivelul pieței pensiilor facultative.

•                                     Numărul de participanți la cele două fonduri facultative din administrarea NN Asigurări de Viață s-a ridicat la 167.778 la finalul lunii martie 2016, cu 10,4% mai mult decât în perioada similară a anului precedent, compania având o cotă de 42,7% din piață în funcție de participanți, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Peste 37% dintre angajații care au decis să înceapă să economisească suplimentar pentru pensie în perioada ianuarie-martie 2016 au optat pentru unul dintre cele două fonduri de pensii facultative administrate de NN Asigurări de Viață.

•                                     Participanții care au ales fondul de pensii facultative cu grad de risc dinamic (NN Activ) au plătit o contribuție medie lunară de 121 de lei în primul trimestru din 2016, cu 7% mai mult față de nivelul de 113 lei din perioada similară a anului trecut. Participanții la fondul de pensii facultative cu grad de risc echilibrat (NN Optim) au economisit, în medie, 125 lei pe lună în perioada ianuarie-martie a acestui an față de 119 lei pe lună în primele trei luni din 2015.

•                                     De la înființare, în 2007, și până la finalul anului 2015, fondul cu grad de risc dinamic NN Activ a obținut o performanță anualizată de 7,68%, iar fondul cu grad de risc echilibrat NN Optim a avut o performanţă anualizată de 8,35%, față de o medie anualizată a tuturor fondurilor din piață de 7,22%. (Sursa: calcule NN/APAPR pe baza statisticilor ASF).