Forumul de afaceri România-Turcia a pus în dezbatere potențialul de dezvoltare a relațiilor economice bilaterale, prin susținere la nivel guvernamental și totodată prin implicarea CCIR în crearea de parteneriate stabile între firmele românești și turcești, prin valorificarea potențialului de rețea al sistemului cameral.Turcia este primul partener comercial al României din afara granițelor UE, iar interesul pentru a dezolta relații comerciale bilaterale este într-o continuă creștere. 

„Există o dinamică ascendentă a numărului de companii cu capital turcesc în România.La nivelul lunii decembrie 2018 am ajuns la cifra de 15.433 de firme cu capital turcesc în România și 522 mil euro investiții directe ale Turciei în țara noastră. Nu în ultimul rând aș vrea să amintesc valoarea schimburilor comerciale care se ridică la 5,3 miliarde de euro. Obiectivul, pe care ni l-am propus încă de la vizita Președintelui Recep TayyipErdoğandin 2015, este acela de a aduce nivelul schimburilor comerciale bilaterale la pragul de 10 miliarde de euro. Lucrăm să atingem acest obiectiv care nu este deloc nerealizabil”, a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

„Am încredere că în urma acestor întâlniri, relațiile economice și comerciale bilaterale vor evolua. (…). În Balcani, România este primul partener comercial al Turciei la nivel de schimburi comerciale și investiții. Cu ajutorul dvs., al oamenilor de afaceri, putem crește nivelul schimburilor comerciale până la obiectivul de 10 miliarde de euro,” Ruhsar Pekcan, ministrul Comerțului din Turcia.

În cadrul evenimentului a avut loc ceremonia de semnare a Regulamentul de funcționare a Comisiei mixte de cooperare economică și comercialăîntre Ministerulpentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul Comerțului din Turcia. 

În anul 2017 Turcia a continuat sa fie primul partener comercial al României din afara UE şi al V-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României, respectiv al VI-lea partener la export şi al IX-lea la import. România este unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import.

 

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii decembrie 2018, Turcia se regăsește pe locul 16 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În prezent, conform datelor oferite de ONRC, pe teritoriul României activează un număr de 15.433 companii cu capital turcesc.