Excedentul balanţei comerciale s-a consolidat, fiind de 256,4 milioane dolari. Este cel mai ridicat nivel al schimburilor comerciale şi al exportului pe această relaţie. În primele 4 luni din 2014 schimburile au atins 162,6 milioane dolari, cu 24,7% mai mult decât în perioada similară din 2013, iar exportul 116,4 milioane dolari, cu o creştere de 39,5%.

Potrivit ME, Constantin Niţă, ministrul de resort, efectuează o vizită în Israel, în perioada 20 – 24 iunie 2014, pentru a participa la programul consultărilor interguvernamentale România – Israel, dar şi pentru a discuta realizarea unor parteneriate între firmele româneşti şi cele israeliene în diferite sectoare economice.

În prima parte a vizitei, Constantin Niţă are programate o serie de întâlniri şi discuţii cu conducerile companiilor Shlomo Group şi Israel Corp., holdinguri cu activităţi în chimie, energie, transporturi maritime, automobile, Elbit System şi Israel Aerospace Industry (IAI) – companii din domeniul producţiei militare, Israel Electric Corporation – una dintre cele mai mari companii din Israel din domeniul energetic, Ta'avura Holdings şi Maman Group – companii cu activităţi în proiecte de infrastructură.

”România constituie o alternativă viabilă pentru investitorii israelieni ţinând seama de multiplele avantaje oferite de ţara noastră atât ca membru UE, cât şi din punct de vedere al poziţiei geografice, mediului investiţional, dar şi a faptului că este un partener cunoscut pentru oamenii de afaceri israelieni. În contextul în care se are în vedere extinderea activităţii firmelor israeliene în străinătate, considerăm că pot fi realizate parteneriate între firme româneşti şi israeliene pentru proiecte comune în sectoare cum ar fi: petrol şi gaze, energie, sectorul aeronautic, metalurgie, chimie, în sectorul IT, turism”, spune Niţă.